DenD-jury: Douze points voor Zweden of Nederland?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Eens stonden ze er zelf, in volle glorie, hopend op die magische douze points. Nu delen Ben Cramer, Justine Pelmelay en Saskia & Serge zelf de punten uit als juryleden van ons speciale DenD-Songfestival-panel. Nederland versus Zweden, wie wint?  

Ben Cramer (Songfestival, De Oude Muzikant, 1972) 

,,Het is wat schreeuwerig

,,Als ik het Nederlandse nummer luister, heeft dat toch wel erg de smaak van Duncan Laurence. Het is nog maar twee jaar geleden dat Duncan het Eurovisie Songfestival won, dus ik ben er benieuwd hoe het internationale publiek en de jury hiernaar kijkt. Ik kan me haast niet aan de indruk onttrekken dat zij ook denken: He, wat klinkt dat me bekend in de oren. Aan de andere kant kan een herkenbare sound ook in je voordeel werken. Het Zweedse lied is wat schreeuwerig, maar dat is tegenwoordig de trend. Loreen is erg beweeglijk en, laat ik het op mijn manier zeggen, een beetje en hekserig type met die lange nagels en haren. Als haar performance goed in beeld wordt gebracht met de hedendaagse technieken, dan win je daar al heel wat punten mee. Kijk naar de Common Linnets destijds. Ik weet zeker dat zij hoger zijn geëindigd dan verwacht door de hele staging.”  

May we have your votes please? 

,,Burning Daylight is helemaal geen slecht lied en er wordt goed gezongen, hou me ten goede, maar ik vind Zweden absoluut de beste. Het nummer is commerciëler en het refrein blijft lekker hangen. 12 punten voor Zweden en 8 voor Nederland.”   

Justine Pelmelay, Songfestival, Blijf zoals je bent, 2005) 

,,Ik mis een climax

,,Wat mij meteen opvalt, is dat het Zweedse nummer wel erg veel wegheeft van The winner takes it all van Abba. Ik hoor het lijntje van Agnetha er gewoon doorheen. Vind ik jammer. Als je dan meedoet, kom dan met totaal wat anders en verras de mensen. Ook mis ik een climax, zoals destijds met Euphoria. Het staat verder buiten kijf dat er goed gezongen wordt. Dat geldt voor Nederland ook, maar waarom komen ze met zo’n somber en beladen lied? Er is zoveel gebeurd de afgelopen tijd. Corona, oorlog. Ik snak naar een positief lied met een vrolijke boodschap. Dus niet van: de wereld vergaat, maar: jongens, we gaan er met z’n allen tegenaan. Dat neemt niet weg dat Duncan een fantastische song heeft afgeleverd dat goed aansluit bij de jonge generatie.” 

May we have your votes please? 

,,Ondanks mijn strenge feedback, scoren beide landen hoog op kwaliteit, muziek en nieuw talent. 11 punten voor Nederland en 8 voor Zweden!  

Saskia en Serge (Songfestival, Tijd, 1971)

,,Hetzelfde trucje als de vorige keer”

,,Nederland heeft een zeer goede productie afgeleverd. Hoe meer we het lied horen, hoe beter het wordt. We twijfelen alleen aan de herinneringswaarde. Dat aha aha aha aha komt wel steeds terug, maar is dat wel sterk genoeg? Het lied van de Zweedse Loreen is geweldig, maar het is wel hetzelfde trucje als de vorige keer. Het is ook afwachten in hoeverre ze het live kan waarmaken, maar datzelfde geldt voor Nederland. We zitten er straks weer klaar voor met een blocknootje op schoot, als we tenminste die avond niet zelf hoeven op te treden in het kader van het `Songfestival. Het is heel lastig voor ons om in te schatten hoe de mensen gaan stemmen. Loreen ligt fantastisch bij de gay scene, waar natuurlijk het overgrote deel van het Songfestivalpubliek uit bestaat, dus ik schat dat zij veel punten krijgt. Aan de andere kant zal de gay scene onze jongen Dion ook erg leuk vinden. Dat soort dingen zijn toch belangrijk in de race.” 

May we have your votes please? 

,,De kans dat Zweden wint is groot, maar Nederland zou weleens hoger kunnen eindigen dat men verwacht. Nederland een 9 en Zweden een 10.” 

Tags

DION COOPEREUROVISIESONGFESTIVALMIA NICOLAI

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck