Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen: “Is mij het niet waard”

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat liet boekenkoepel CPNB weten.

Op sociale media werden de afgelopen dagen fragmenten uit een literair verhaal voor volwassenen gedeeld dat Lammers in 2015 schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook werd hem verweten een “pedofilie-activist” te zijn. 

Pertinent onwaar

Inmiddels heeft de dichter van zich laten horen: “Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard”, zegt hij. “De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken”, aldus de schrijver. 

Verontwaardiging en ontzetting

Boekenkoepel CPNB reageert: “Met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs.” 

De organisatie stelde eerder heel bewust voor Lammers gekozen te hebben omdat zijn kinderboeken gaan over “een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn.”

Steun 

De schrijver kreeg afgelopen dagen ook veel bijval van collega’s. “Pim Lammers is een schrijver. Die schrijft over thema’s die in onze maatschappij spelen. Dit is zijn vak. De golf van haat die hij nu over zich heen krijgt, is onterecht en intens triest. Bescherm onze schrijvers”, schreef bijvoorbeeld collega-schrijfster Heleen van Royen op Twitter. Ook Kevin Hassing, die afgelopen jaar de prijs voor de Kinderjury won, nam het op sociale media op voor Lammers. “Dus omdat ik over piraten schrijf ben ik een piraat? Denk even na voordat je rare dingen roept”, stelde Hassing.

Zilveren Griffel

Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.

Tags

dichterdoodsbedreigingKinderboekenweekPim LammersSchrijver

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie