Dick Schoof wordt wellicht nieuwe premier van Nederland

Dick nieuwe sterke man in Nederland
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Topambtenaar Dick Schoof is de beoogde nieuwe premier van Nederland. Om 17:00 uur vindt een persconferentie plaats in de Tweede Kamer en naar verwachting wordt Schoof dan naar voren geschoven als kandidaat-premier.

De nieuwe coalitie in Nederland schuift topambtenaar Dick Schoof naar voren als kandidaat-premier. De PVV, VVD, NSC en BBB zullen dat waarschijnlijk later vandaag bekendmaken. Dat melden bronnen rond de formatie aan NRC na berichtgeving door RTL Nieuws en NOS.

De 67-jarige Schoof is oud-topman van de geheime dienst AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en oud-directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op dit moment is Schoof secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat is de hoogste ambtenaar van dat ministerie. Hij werkte eerder als topambtenaar op verschillende ministeries.

PVV-leider Geert Wilders, die het voortouw had bij de zoektocht naar een kandidaat-premier, zegt ‘ontzettend blij en ontzettend trots’ te zijn. ,,Hij heeft het vertrouwen van de vier partijen”, aldus Wilders. Dilan Yesilgöz kent Schoof goed vanuit haar rol als minister van Justitie en Veiligheid en zei dat hij ‘heel erg goed is in verbinden’. ,,Het is een kandidaat van ons vieren en premier voor alle Nederlanders.”

Het was lang wachten op een beoogde minister-president. Eerder viel de naam van Ronald Plasterk voor het premierschap, maar hij trok zich vorige week terug.

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck