Dierenheld

Door: DitjesDatjes
30-03-2019

Gerrit Zant

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Stichting de Toevlucht bestaat vanaf 1989 op een eilandje in de Bijlmerweide in Amsterdam en vangt vogels en zoogdieren op. Oprichter Gerrit Zant woonde daar in de buurt en was al zijn hele leven geïnteresseerd in dieren. Toen hij vernam dat een dierenopvang in de buurt Watergraafsmeer ging stoppen, zag hij zijn kans schoon. Samen met de gemeente kon hij Stichting de Toevlucht opzetten.

Alle begin is moeilijk, helemaal als je van de grond af aan moet beginnen. Maar Gerrit ging samen met een ploeg uitkeringsgerechtigde vrijwilligers met frisse moed aan de slag. Het duurde niet lang voordat de eerste gewonde spreeuwtje binnen werd gebracht. Die wist er nog in te slagen door een kleine opening in een van de hokken te ontsnappen.

Aanvankelijk woonde Gerrit niet op de opvang. Maar nadat er wat werd vernield en gestolen, vestigde hij zich definitief op het eiland.

Halverwege de jaren negentig is Gerrit als vast personeelslid, samen met de ondersteuning van een dierenarts, werkzaam bij De Toevlucht. Dat geeft hem de mogelijkheid om medewerkers op te leiden.

Hij houdt de stichting draaiend met giften en schenkingen. Hiervan kocht hij volières, buitenverblijven, waterkooien, quarantaines, een kantine en kantoor.

Sinds negen jaar mogen zo goed als alle wilde diersoorten bi Gerrit worden opgevangen. Herten, zwijnen en ratten uitgesloten. Zijn organisatie is inmiddels utigebreid naar zes professionele verzorgers voor de dieren en een flinke groep vrijwilligers.

toevlucht.nl

Meer DenD