Dit bedrag krijgt prinses Amalia in 2021

Amalia
Door: Eva Steins
15-09-2020

Volgend jaar wordt prinses Amalia achttien jaar. Onze aanstaande koningin viert deze mijlpaal met een wel heel groot cadeau: zij krijgt na haar achttiende verjaardag ongeveer 107.000 euro op haar rekening bijgestort

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Berekening

Vanmiddag wordt duidelijk hoe veel geld Prinses Amalia van de staat krijgt nadat zij achttien is geworden. Er is wel al een schatting gemaakt hoe veel zij volgend jaar ongeveer krijgt, op basis van de begroting van vorig jaar.

Prinses Amalia is ‘vermoedelijk opvolger van de koning’ vanaf 7 december 2021, de dag dat zij achttien jaar wordt. Vanaf die dag heeft zij recht op een grondwettelijke uitkering, die vorig jaar gesteld is op maar liefst 1.587.000 euro. Hiervan is een deel persoonlijk inkomen (282.000). Het grootste deel van dit bedrag is bedoeld voor personele en materiële uitgaven (1.305.000 euro).

LEES OOK:

Geen hoedjes op Prinsjesdag maar wél dit accessoire

Alvast een voorproefje

Omdat Amalia in december 2021 een paar dag achttien jaar is, profiteert zij alvast van een deel van deze uitkering. De Prinses van Oranje kan rekenen op ongeveer 107.000 euro, waarvan 19.000 euro onder het kopje ‘inkomen’ valt. Dit omdat zij maar liefst 24 dagen achttien is in 2021.

Wat vindt het kabinet hiervan?

Dit onderwerp leverde al eerder gemopper op: telkens wanneer het bedrag wat de toekomstige koningin uitgekeerd krijgt sprak het kabinet zijn ontevredenheid uit. Verwacht wordt dat er ook dit jaar gemopperd zal worden als de begroting van het Koninklijk Huis wordt besproken.

Meer DenD