Geen hoedjes op Prinsjesdag maar wél dit accessoire

Mondkapje
Door: Eva Steins
15-09-2020

Het wordt een sobere Prinsjesdag.  Geen Ridderzaal, geen gasten, geen koets met paarden, geen balkonscène en vooral: geen hoedjes. Wel is er dit jaar een opvallende nieuwkomer: de (zelf ontworpen) mondkapjes van de politici.

Mondkapje

Speciaal voor deze aangepaste Prinsjesdag zijn er mondkapjes ontworpen. De mondkapjes zijn zwart met het logo van de Staten-Generaal. Jan Anthonie Bruijn, de voorzitter van de Eerste Kamer, heeft de mondkapjes laten maken. Deze zijn ontworpen omdat de ministers en Kamerleden werd aangeraden om de pendelbussen te gebruiken, waar een mondkapje verplicht is.

Beeld: ANP

Geen afstand

Het idee om Prinsjesdag tóch een beetje op te vrolijken met een leuk detail ontstond in juni, vertelt Senaats-woordvoerder Gert Riphagen aan de Volkskrant:

,,De burgemeester van Den Haag wilde niet dat Kamerleden en ministers te voet of per fiets van het Binnenhof naar de Grote Kerk zouden gaan, omdat hij voorzag dat dit te veel publiek zou trekken. In eerste instantie wilden we een corridor voor de politici aanleggen tussen de kerk en het Binnenhof, maar Jan van Zanen vreesde dat dit veel mensen zou aanmoedigen naar Den Haag af te reizen om de hoedjesparade te bekijken. In een menigte houden mensen geen afstand, met alle gezondheidsrisico’s van dien.”

LEES OOK:

Zien: Koning past outfit aan op warmste Prinsjesdag ooit

Creatieve oplossingen

Helaas zullen we dit jaar niet kunnen genieten van de hoedjesparade. Wel bestaat er een grote kans dat Kamerleden en ministers hun creativiteit kwijt kunnen in hun mondkapje. Het is namelijk ook toegestaan om hun eigen mondkapje mee te nemen. Riphagen sluit hierover niet uit dat politici ‘creatief aan de gang gaan met de naaimachine’, en zegt hierover: ,,Sommige persfotografen houden er al rekening mee dat het dit keer Mondkapjesdag wordt in plaats van Hoedjesdag.”

Meer DenD