,,Dít is de prijs die Derksen betaalt!”

Matthieu weet iets over Johan Derksen
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Seks- en MeToo-schandalen domineren het nieuws en ruïneren carrières. Prins Andrew raakte deze week het ereburgerschap van York kwijt. Andy betaalde eerder miljoenen om te kunnen zwijgen over zijn misstappen. De loslippigheid van ‘onze’ Johan Derksen is Andrew vreemd. Maar inmiddels wenst ook Derksen dat hij zijn mond had gehouden.

Stoere verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag getuigen vandaag de dag vooral van ontluisterende domheid. Johan Derksen (73) biechtte vrijwillig op televisie op wat hij in de jaren zeventig heeft uitgespookt. Zijn slachtoffer was een vrouw die na alcoholconsumptie niet meer bij bewustzijn was. De anekdote was grof, smakeloos, schaamteloos en onnodig. Dat tafelgenoten René van der Gijp en Steven Brunswijk het uitschaterden, was ronduit pijnlijk.

Denkfout
Derksen wilde benoemen dat zaken die vroeger ‘normaal’ waren, nu naar de beklaagdenbank leiden. Daar heeft hij gelijk in. Steeds meer mannen (van uiteenlopende leeftijden) worden de laatste jaren ontmaskerd vanwege grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen. Het rijtje BN’ers is bekend. Toch maakt Derksen een denkfout. Dat het grensoverschrijdend gedrag in zijn geliefde jaren zeventig vaak met de mantel der liefde werd bedekt, was geen verworvenheid maar een fout. Het is goed dat er steeds meer aandacht komt voor misstanden en dat de daders hiermee worden geconfronteerd. Niet alleen in Nederland, maar in de hele (westerse) wereld.

Uitputtingsslag
In dezelfde week dat Derksen zijn anekdote vertelde, maakte de gemeenteraad van de Engelse stad York bekend dat zij prins Andrew (61) diens ereburgerschap heeft afgenomen vanwege zijn vermeende sekscontacten met minderjarige vrouwen. Ik schrijf ‘vermeende’ omdat Andrew met een schikking heeft weten te voorkomen dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden. Dat Virginia Giuffre met de schikking heeft ingestemd is jammer, maar begrijpelijk. Haar jarenlange strijd om erkenning moet een heuse uitputtingsslag zijn geweest.

Wil ik Derksen nu met prins Andrew vergelijken? Geenzins. Helemaal niet nadat Derksen een dag na de uitzending zijn anekdote aanzienlijk heeft afgezwakt. Het blijft echter opmerkelijk dat de één ongevraagd, maar goed betaald, vrijwillig seksueel wangedrag onthult, terwijl de ander juist miljoenen uitgeeft om daarover te kunnen blijven zwijgen. Andrew is het ereburgerschap van York kwijt en Johan Derksen zijn tv- en radioprogramma’s. En het ereburgerschap van Grolloo zit er ook niet meer in…

Klik HIER voor de vorige column van Matthieu Slee

Tags

Johan DerksenPrins AndrewRene van der GijpSteven Brunswijk

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie