Dit is De Waarheid van Marco Borsato

Marco Borsato
Door: Jos La Grande
04-02-2020

De barstjes in het huwelijksgeluk leken in het diepste geheim vakkundig gelijmd. De meest populaire zanger van Nederland Marco Borsato had in 2009 een zwak moment. Een onstuimige, kortstondige en vooral onverstandige love-affair met een jonge, aantrekkelijke pianiste Iris Hond liet littekens achter, die later, heel mysterieus, aan de oppervlakte kwamen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Maar het eind van het liedje is: Het huwelijk van Marco Borsato zijn vrouw Leontine Borsato staat op springen…

Scheuren

Nu 11 jaar later zijn de barsten, de littekens van toen, destijds weggepoetst, scheuren geworden. Borsato en zijn vrouw Leontine hebben besloten om (tijdelijk) uit elkaar te gaan. Het lijkt over met het liefdessprookje wat ooit begon dankzij Connie (Vanessa) Witteman. Assepoester leek er niets bij.

Is het dan toch zo dat Marco het kolkende succes niet aankon? De sympathieke Alkmaarder met zijn Italiaanse roots beklom ooit de trappen van showbusiness met liedjes uit het land van zijn vader. Via de Soundmixshow brak hij door en met Dromen zijn bedrog kreeg hij zelfs de ministers van het kabinet-Kok aan het dansen.

Je moet sterke schouders hebben die een dergelijk succes kunnen dragen. Alles wat Marco aanraakte veranderde toen in goud. Tenminste zo leek het. Maar dat is schone schijn.

Want ook zakelijk kreeg hij met het failissement van The Entertainment Group een lelijke tegenvaller te verwerken. Marco was destijds zo goed als berooid, maar vocht zich terug met steun van Leontine, zijn gezin, vrienden en zijn fans. Het geeft aan dat vijftiger een enorme veerkracht heeft.

Onderzoek

Overigens kan Borsato weinig worden verweten, bleek later uit een onderzoek naar faillissement. Hij had willen meedoen met de grote jongens, maar vertrouwde op de verkeerde mensen en hij had onvoldoende kennis van ingewikkelde financiële stukken, aldus de curator destijds in een toelichting.

Zingen is het enige dat ik goed kan, moet Marco toen gedacht hebben, en ging vervolgens de theaters af. De fans steunden hem door dik en dun. Ze waren al lang blij dat zijn stem en de zoetgevooisde liedjes weer te horen waren. Marco kwam er weer bovenop. Ook met steun van de media, want hij was de lieveling van het publiek, dus ook van de kranten, bladen en talkshows.

De rendez vous met Iris Hond dateert uit 2009, het jaar ook dat ze optrad in de laatste editie van Symfinca in Rosso in Arnhem, vlak voor de ondergang van The Entertainment Group. Ze geeft zelfs nog via YouTube op 19 oktober 2009 een kijkje achter de schermen van het zangfestijn.

Uitglijder

Blijkbaar is er na de liefdesuitglijder een hartig woordje gesproken tussen Marco Borsato, die het voorval kennelijk opbiechtte, en zijn Leontine. Dat zijn moeilijke momenten in een relatie, maar wie zonder zonden is werpe de eerste steen. Kennelijk werd de faux pas vergeven, maar het werd niet door iedereen vergeten.

Borsato beleefde de laatste jaren weer fantastische hoogtepunten. Als coach bij The Voice bleek de zanger ook nog in staat om met geweldige oneliners optredens samen te vatten, met een feilloos gevoel voor symboliek. Afgelopen jaar was het bovendien weer zover: 5 keer Ahoy was de beloning voor Marco, tien jaar na het zakelijke debacle. Zijn passie voor muziek en voor zijn fans leek onbegrensd.

De buitenwereld wist toen nog niets van de kortstondige verhouding 10 jaar terug met de mooie en jonge brunette achter de vleugel. Alles leek ook koek en ei totdat het datingprogramma van Iris Hond bij Net5 bepaald geen succes bleek te zijn.

Onverklaarbaar druppelde afgelopen najaar het nieuws van het slippertje van Marco door de nieuwsvergiet. Damage control was het motto en met zalvende verklaringen werd het nieuws niet ontkend, maar er werd aan toegevoegd dat de echtelieden het elkaar ook hadden vergeven. Hun relatie was zelfs sterker geworden, zo heette het toen.

Geruchten, verspreid door weekblad Privé, dat er nog steeds ruis op de lijn zou zijn, werden ontkend. Er was niets van waar dat er een ander in het leven zou zijn, laat staan Iris Hond.

Waarheid

Maar rond de jaarwisseling kwam plotsklaps het bericht dat Borsato met een burn out tot medio dit jaar uitgeschakeld zou zijn: geen tv en geen optredens. Opnieuw kwamen er speculaties en sinds vandaag weten we het dus. Er voltrekt zich een drama in ’t Gooi tussen deze twee talentvolle mensen die ooit aan elkaar de eeuwige liefde verklaarden in Venetië.

Het leven van Marco en Leontine was tot dusver publiek bezit. Iedereen gunde hen het succes en bovendien voldeed hun huwelijk aan het ideaal van elk koppel met een trouwring om.

Iedereen kent ook zijn meesterwerk De Waarheid (,,Hoe vertel ik iemand dat de aarde niet meer rond is, dat de vogels niet meer vliegen en de zon niet langer schijnt…”) en werd de nieuwe waarheid uiteindelijk de splijtzwam, de zaag die het huwelijk van Marco en Leontine in tweëen kliefde? Of zijn het mogelijk aanstaande onthullingen in de bladen die dit alles in een stroomversnelling hebben gebracht?

 

 

 

Meer DenD