Eigenaren bowlingbanen woedend op inconsequente overheid

Corona vandaag 27 mei 2020|bowlen
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH 

RIVM: Aantal overledenen: +26. Aantal opnames: +10. Aantal besmettingen: +133. Aantal bezette IC-bedden: 188 (-35). 

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 5.406.282. Aantal doden: 343.562. Coronavirus in 216 landen. (WHO).

Corona-uitbraak op verpleegafdeling in ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Vier patiënten op een verpleegafdeling voor niet-covidpatiënten positief getest. Reguliere zorg wordt weer teruggeschroefd. (Nieuws&Co)

Bedrijfsartsen voelen zich buitenspel gezet bij coronatesten. Bij mogelijke corona meteen naar de ggd voor een test. Dat levert risico’s op, aldus de bedrijfsartsen in een brief aan min. De Jonge (VWS). Snelheid en rompslomp is de reden dat de bedrijfsarts er tussenuit gehaald is. ‘Het risico van nieuwe infectiehaarden ligt op de loer als werknemers te vroeg weer aan het werk gaan’, aldus bedrijfsarts Kampen van de Arbo Unie. (Volkskrant)

Jaap van Dissel
Jaap van Dissel (RIVM) tijdens briefing Tweede Kamer.

Verpleeghuizen willen dat de strenge bezoekregels sneller worden verruimd. Nóg twee maanden maar één bezoeker per bewoner toelaten, is volgens verpleeghuiskoepel Actiz een ’te zwaar offer’. ‘Nu al zijn verpleeghuizen in staat om meer bezoek te ontvangen. Hou niet rigide vast aan die datum’, aldus De Wee (Actiz). (AD)

Amper 3 tot 5 procent van de Europese bevolking is nu immuun tegen Covid-19. In Zweden: 7,3%, België: 8,4%, Frankrijk 4,4%, Italië 4,8%, Oostenrijk: 4,7%, Spanje (Regio Madrid): 14,2%, maar landelijk 5%. Opbouw van de groepsimmuniteit gaat ‘tergend’ langzaam. (NRC)

Minister De Jonge (VWS) na (virtueel)  bezoek in Rotterdam: ‘Verpleeghuizen, durf weer open te gaan’. Sommige directies zijn echter voorzichtig. Twee weken coronavrij wordt als richtlijn aangehouden om te versoepelen. (AD)

‘Dit is pas het eind van het begin’, aldus trauma psycholoog De Jong (Artsen zonder Grenzen). De coronacrisis drukt een zwaar stempel op artsen en verpleegkundigen. ‘In echte noodsituaties, als je alleen even slaapt en verder zonder veel privacy continu aan het werk bent, houd je het zes weken vol. In gebieden met iets minder druk, vier maanden. Steeds wordt gekeken hoe fris mensen zijn, of er signalen zijn dat de rek eruit is.” De Jong vindt dat verzorgenden en artsen zuinig op zichzelf moeten zijn, omdat de kans op nieuwe besmettingshaarden reëel is. (AD)


POLITIEK EN ACHTERGRONDEN.

Sportscholen blijven dicht. Aldus bronnen binnen Outbreak Management Team. Overkoepelende organisatie zal waarschijnlijk naar de rechter stappen om de overheid te dwingen ander besluit te nemen. Branche vreest faillissementen als de deuren tot 1 september dicht blijven. (NOS, Volkskrant)

Grapperhaus: afstand houden voor duo’s in horeca is eigen verantwoordelijkheid. Duo’s, die geen gezamenlijke huishouding vormen, kunnen 1,5 meter van elkaar zitten. Pas vanaf 3 personen wordt er gehandhaafd. ‘Anders is het voor handhavers op straat en de horeca ondoenlijk als je voor ieder duo moet zeggen ‘waar is je geboortebewijs en je inschrijving en dat soort dingen’. Aldus Grapperhaus. Vrees arts Bonten dat er meer ‘overtredingen’ plaatsvinden en het virus zich kan verspreiden. (Nieuwsuur)

Grapperhaus

‘Coronaboete mag niet leiden tot strafblad’. Kamer vraagt aan kabinet deze consequentie van boete te schrappen. ‘Het is ook de vraag hoe legitiem deze boetes zijn op basis van gemeentelijke noodverordeningen.’ Aldus Kamerlid Azarkan (Denk). (Volkskrant)

Raad van State dringt bij kabinet aan op haast om corona-noodwet. ‘Rechten van burgers werden ingeperkt, burgerlijke vrijheden beperkt, het publieke leven platgelegd – maar het moest, en burgers accepteerden het.’ (NRC)

Alle hens aan dek in Openbaar Vervoer: verkoop van verplichte mondkapjes, ’zeepzuilen’ en loopinstructies op stations. Zo nodig eenrichtingsverkeer in trein, bus, tram en metro en ontruimen van te drukke voertuigen, perrons en haltes. (Telegraaf)

Hoogleraar bouwfysica Blocken: Goede ventilatie in binnenruimtes belangrijk tegen de verspreiding van het coronavirus. Als er een goed ventilatiesysteem zou zijn geweest zou het doden gescheeld kunnen hebben in bijvoorbeeld verpleeghuizen. ‘Juist om besmetting te voorkomen zuig je infecties eruit’, aldus viroloog Osterhaus. (Op1)

Bowlingcentra zijn woedend over uitstel openingsdatum. Overheid beschouwde bowlingcentra eerst nog als horecaonderneming. Nu is besloten om centra als ‘binnensport’ te behandelen. 70% is horeca-gerelateerd. ‘Wij worden nu weggezet alsof we in de bowlingtenten een stel zwetende mensen op een rijtje hebben staan.’ Aldus vz Van Dijk van de Ned. Ver. van Bowlingcentra. (o.a. Telegraaf)

bowlen

Tom-Jan Meeus in column: ‘Toch heeft zich hier iets interessants voltrokken: omdat het eerste OMT-advies door de Kamer in maart werd verworpen, zijn de basisscholen zeer waarschijnlijk twee maanden onterecht gesloten geweest. Nu is in zo’n crisis niemand foutloos, dus ik weet niet of je veel verwijten aan deze constatering moet verbinden. Maar het valt wel op dat de experts in deze crisis de twijfelaars zijn, en dat vooral niet-experts – politici, zelfbenoemde deskundigen, poseurs – de meeste zekerheden verkondigen.’


MEDICIJNEN

Vertraging goedkeuring van medicijn tegen corona in Japan. Resultaten van Avigan van Fujifilm Holdings zijn nog niet goed genoeg. Eerder was premier Abe enthousiast. (FT)


ECONOMIE

‘De slachthuizen moeten zelf maatregelen nemen zodat medewerkers hun werk veilig kunnen doen’. Aldus  min. Schouten (Landbouw) na overleg met de vleessector. Blijkt dat het onveilig is dan volgt pas mogelijke sluiting van een abattoir. Goebbels, vz van de Centrale Organisatie voor de Vleessector, zegt dat de vleessector de richtlijnen volgt. (NOS)

VION

Ziek personeel VION-slachterij mogelijk onder druk gezet om te werken. Uitzendbureau ontkent met klem dat er gedreigd is de arbeidsmigranten huisvesting te ontnemen. Inspectie SZW spreekt van een vermoeden, maar nog niet van een concrete verdenking. (FD)

’Slachtwerk vleesindustrie moet veiliger’. Dat vindt 80% van WUZ-steekproef. Werkgevers van slachterijen moeten hun medewerkers beter beschermen, vindt het gros van de Nederlanders. (Telegraaf)

Huizenmarkt lijdt niet onder crisis: meer huizen te koop en meer transacties. Consument heeft vertrouwen niet verloren, aldus prof. Boelhouwer (Woningmarkt, TU Delft). (AD)

Bedrijven zeggen de bedrijfshuur op in coronatijd. Thuiswerken bevalt goed. Callcenters en IT-bedrijven nemen afscheid van het kantoor. 78% van de werknemers zegt in de coronamaanden net zo productief te zijn gebleven of zelfs meer werk gedaan te krijgen. ‘Bakstenen vormen niet je bedrijf’. Wagenpark straks ook aan de beurt. (FD)

Noodkreet vanuit MKB: ‘Met 20.000 euro kunnen wij nog geen dag onze vaste lasten betalen’. Ondernemer Wassing (Viggo) staat met de rug tegen de muur. ‘We dachten: in het volgende steunpakket wordt dit onrecht vast rechtgezet. Maar dat gebeurt dus niet.’ Ook in andere bedrijfstakken, zoals de evenementenbranche en de recreatiebranche, staan ondernemers onder grote druk. (AD)

Redding Renault, Peugeot en Citroën kost €8 mld. Franse auto-industrie moet wel elektrische auto’s gaan maken stelt president Macron. Stimulans van €1 mld. Voor ontwikkeling en productie elektrische en hybride auto’s. (FD, AD)

Linkse oppositie dringt aan op directe sluiting nertsenfokkerijen. ‘Als we één ding hebben geleerd van dierziekten, zoals Q-koorts, is dat je direct de meest vergrijpende maatregel moet nemen.’ Aldus Kamerlid De Groot (D66). Vanaf 2024 moeten de 130 fokkerijen hun deuren sluiten, want dat is deze dierhouderij verboden. (FD)

‘Tweede noodpakket ontoereikend voor grotere mkb-bedrijven’. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de tweede steunronde onvoldoende. Het bezwaar, gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer, gaat over de vergoeding voor de vaste lasten, de zogeheten TVL-regeling. Die zou te beperkt zijn voor veel grotere mkb- en familiebedrijven. (ANP)

Vrouwen dreigen eerder de dupe te worden van de ontslaggolf door het coronavirus dan mannen. In VS driekwart vrouw van de groep werklozen, blijkt uit onderzoek Citigroup. ‘Voor vrouwen wordt werk nog steeds als hobby gezien’, aldus psycholoog Derks.

Zakenvrouw
Onderonsje tussen de voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer (r) en Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland.

BUITENLAND

Corona slaat hard toe in Zuid- en Midden Amerika. Recordstijging aantal coronadoden en -besmettingen in Mexico. 8.134 Mexicaanse coronadoden en 74.560 besmettingen. IC’s in Chili kunnen het niet meer aan. Capaciteit 2400 ic-bedden is al bereikt. Dagelijks 4.000 nieuwe besmettingen. (AP)

Grote corona-uitbraak in Zuid-Korea gelinkt aan fitnessclubs. Workshop voor dansinstructeurs in Cheonan was in februari brandhaard besmettingen: dansen en workout. Dat meldt Emerging Infectious Diseases. Daarna besmettingen in de fitnescentra van de dansleraren. (NOS)

Merkel onder druk: 16 Duitse deelstaten willen zelf bepalen wanneer ze de regels versoepelen. Ook viroloog Drosten onder vuur. (Bild) 


COMMENTAREN KRANTEN

De Telegraaf: Na de kredietcrisis is er veel gejammerd maar onvoldoende orde op zaken gesteld. Nu zich met corona de volgende crisis aandient, is hulp beschikbaar. Maar de landen moeten op hun eigen blaren zitten.

Volkskrant: De huidige aandacht voor de laagbetaalde buitenlandse werknemer is ingegeven door angst voor verspreiding van het coronavirus onder de eigen bevolking. Het is niet bezorgdheid over het lot van arbeidsmigranten wat het zoeklicht nu doet wenden naar hun leefomstandigheden. (…) Om de misstanden aan te pakken zijn dringend maatregelen nodig. Die kunnen stoelen op een eeuwenoud principe: behandel de ander zoals u zelf behandeld wilt worden.

AD: Geen risico’s nemen met nertsen. Als het gaat om gevaar voor besmetting van dier op mens is een voorzorgsmaatregel op zijn plaats. Uiteraard moeten getroffen ondernemers daarvoor ruimhartig schadeloos worden gesteld. Maar het coronavirus heeft ons de afgelopen maanden al te veel verrast om risico’s te nemen.

Tags

DE JONGEGRAPPERHAUSMACRONMERKELMKBRIVMVERPLEEGHUIZEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck