Emile en z’n mobiele lading

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

 

Mijn oog viel een dezer dagen op een persbericht van de stichting Milieucentraal. Daarin staat dat er circa drie miljoen kapotte mobieltjes liggen te verstoffen in lades en kasten. Van al het goud in deze mobieltjes kun je 15.000 trouwringen laten maken. Milieucentraal vindt dat de mensen deze mobieltjes moeten laten repareren. Dat is beter voor het milieu en minder duur dan mensen denken.

De weg kwijt

Ik denk dat deze organisatie een beetje de weg kwijt is. De mobieltjes zijn in de regel helemaal niet defect, maar bij een abonnement krijg je vaak elke twee jaar een nieuwe telefoon. Binnenkort krijg ik van mijn provider bericht dat ik toe ben aan de Apple 7 of 8. De ingebouwde camera van de 8 schijnt zo goed te zijn dat ik vrees dat mijn indertijd peperdure lenzen van Nikon in een …stoffige lade belanden.

Jongeren, maar ook steeds meer ouderen, willen het liefst om de twee jaar of eerder een nog kekkere smartphone en de vorige belandt dan in een lade. Althans een Apple 6 en een goede Samsung kun je nog wel verkopen. Die worden opgeknapt (refurbished) en zijn populair, maar als het mobieltje iets ouder is, raak je het aan de straatstenen niet kwijt.

Nokia is favoriet

Een vriend vertelde me echter dat ook (stok)oude mobieltjes waarde hebben vanwege de grondstoffen die erin zitten. Ik bewaar thuis in een doosje twaalf afgedankte mobieltjes die het waarschijnlijk allemaal nog doen. Nokia is sterk favoriet met negen exemplaren. Op een website kwam ik erachter welke waarde ze hebben. Dat is in totaal nog geen vijf euro, en dat is minder dan de portokosten wanneer je ze zou opsturen.

Dom en lamlendig

Ik kan nu een wedstrijd mobieltjes gooien in onze de achtertuin organiseren, of wachten totdat ik een stuk of 200 oude mobieltjes heb. Het goud van dit aantal is voldoende voor één ring. Moet je het goud wel eerst laten omsmelten. Liefst 12% van de mensen gooit een kapotte telefoon bij het huisvuil en dat is dom en lamlendig. Ik ben een groot pleitbezorger van hergebruik en daarom ga binnenkort naar de milieustraat om mijn mobieltjes af te geven.

 

Tags

column Emile BodeEmile Bode

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie