Emile ‘ontmoet’ Paul McCartney

Door: DitjesDatjes
11-08-2018

Deze week heb ik via YouTube voor de tweede keer gekeken naar de uitzending van James Corden’s Carpool Karaoke. Dat is een onderdeel van The Late Late Show van zender CBS. De hoofdpersoon was Paul McCartney en dat is voor mij de grootste musicus uit de moderne popgeschiedenis.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Liverpool

Ik ben met deze popheld van The Beatles vanaf mijn jonge jaren opgegroeid. Op het schoolplein zongen we in 1963 al She Loves You. Ik was toen negen jaar. Binnenkort komt McCartney met zijn zeventiende soloalbum, Egypt Station.

Als kind dacht ik dat popmuzikanten na hun dertigste zouden stoppen en/of aan drugs en alcohol zouden bezwijken. Dat is een aantal ook gelukt, maar Paul is 76 jaar, ziet er geweldig uit, treedt nog overal op en hij is op dezelfde dag jarig als ik en dat is 18 juni. Wie de formule van James Corden’s Carpool Karaoke niet kent moet maar eens op YouTube kijken.

Corden nam McCartney mee terug naar zijn geboortestad Liverpool. Naar zijn geboortehuis, naar Penny Lane en een pub waar hij heel lang geleden met The Beatles optrad. Het is feel good televisie van de bovenste plank. Ik kreeg tranen in mijn ogen van de liedjes en het enthousiasme van Corden en McCartney en van het totaal verbaasde publiek. De status van McCartney als musicus is ongeëvenaard. Ook bij de wat jongeren.

Langspeelplaten

Op Facebook en YouTube werd de uitzending al 130 miljoen keer bekeken en daarom zal CBS eind deze maand van het niet uitgezonden materiaal een vervolguitzending maken. In de sixties kon ik de singles van The Beatles niet kopen. Ik had gewoon geen geld en bovendien waren singles relatief duur. Maar eenmaal volwassen verzamelde ik alle gangbare langspeelplaten van The Beatles. Ik heb trouwens ook alle langspeelplaten van The Rolling Stones. Ziet u, ik ben niet eenkennig.

Als verslaggever van De Telegraaf kon ik ruim twintig jaar geleden Paul in Londen interviewen over zijn nieuwe cd Flaming Pie. Ik had een kwartier de tijd en geen minuut meer. Ik wees het aanbod af, want wat is nou een kwartier en bovendien ben je de zoveelste in de rij. Laat ze het schompes krijgen, dacht ik toen. Achteraf gezien heb ik daar natuurlijk hartstikke spijt van. Ik ben niet iemand die dweept met zijn helden. Daar ben ik veel te nuchter voor. Maar muzieklegende Sir Paul McCartney. Jemig de pemig…

 


Tip van de week

Heel veel Nederlanders bewaren hun langspeelplaten en soms komen ze weer tevoorschijn. Of een (klein)kind ontdekt ze. Als u uw platen weer wilt gebruiken maar erg vuil zijn, kunt u het volgende doen: eerst het stof verwijderen met een zachte doek of een carbon-fibre borstel. Daarna in een bak een sopje maken van lauw water en een beetje afwasmiddel. Als u hard water heeft, moet u gedistilleerd water kopen. Leg de langspeelplaat daarna op een schone theedoek en ga met een absorberend schoonmaakdoekje (geen microvezel) over het vinyl met de groeven mee. Laat de platen minstens een half uur drogen op een afdruiprek.

Meer DenD