Emile wordt zuiniger

Door: DitjesenDatjes
01-09-2018

Naarmate ik ouder word, vraag ik me steeds vaker af of ik de afgelopen tientallen jaren niet veel te veel geld heb uitgegeven aan allerlei merkproducten die volgens vergelijkingssites vaak helemaal niet beter zijn dan onbekende concurrenten.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Huisbioscoop

De aankoop van mijn de stereo-installatie Braun Atelier met boxen van B&W in 1980 voor het toenmaals astronomische bedrag van 4.000 gulden was overigens wel een succes. De stereo draait nog steeds plaatjes in onze huiskroeg. Voor onze plasmatelevisie betaalden wij een jaar of negen geleden schrik niet 4.000 euro. De televisie draait nog als een zonnetje ofschoon hij energie zou slurpen. Voor 4.000 euro zou ik nu een complete huisbioscoop kunnen kopen. Bijvoorbeeld de Samsung QE75Q6F QLED met schermdiagonaal 75 inch (190 centimeter).

Ik moest daar deze week aan denken toen ik in de Consumentengids de test van matrassen las van 90 bij 200 centimeter. Op de eerste plaats de Meradiso H3 van Lidl met het cijfer 8,1 voor slechts 100 euro. Beter dan de nummer twee, de Pullman van €600 euro en de Auping van (hou je hart vast) €1600 euro. De Emma van €500 scoorde ook goed. Ik zou best op Emma willen liggen, maar dit terzijde.
Ik heb een matrasverleden. Toen ik nog thuis woonde, sliep ik jaren op een dun matras waar uiteindelijk een hele kuil in zat. Ook na mijn huwelijk deed ik jaren met een matras. In 2015 overleed mijn schoonmoeder die een speciaal matras nodig had en mijn eega erfde een bijna splinternieuw matras van een Zwitsers merk van (val niet flauw) weer zo’n 4.000 euro. Het matras kun je in allerlei standen zetten maar dat gebeurt nooit, want ligt-ie goed, dan ligt-ie goed. U gaat toch ook niet elke keer uw autostoel anders zetten.

Ikea

Het is overigens een prachtig matras en mijn vrouw voelde zich bezwaard en vroeg mij of ik ook een nieuw matras wilde. Ik schudde het hoofd. Een tijd later lagen we in bed en zei mijn vrouw: ‘Merk je niets?’
Ik antwoordde ontkennend.
Ze zei: ‘Al een paar dagen geleden heb ik, samen met de kinderen, jouw oude matras voor een nieuwe verwisseld en jij merkt niets. Omdat je geen dure wil, hebben we die bij Ikea gekocht voor 100 euro. Het beste getest door de Consumentenbond.

En daar slaap ik alweer een jaar of drie op en de rest van mijn leven zal ik steeds kritischer kijken naar producten.…Zo nu eerst een stuk of twaalf heideplantjes kopen. Die zijn in de aanbieding. Hebben we buiten ook kleur in de herfst.


Tip van de week

Je kunt een opgedroogde urinevlek in een matras het beste schoonmaken met borax. Maar dit is voor particulieren niet meer te koop omdat het giftig kan zijn. In dat geval moet u de vlek laten opdrogen en daarna behandelen met pure huishoudazijn of een sopje van water en huishoudsoda. U kunt ook pure alcohol 70% proberen.

Meer DenD