Erik Glijnis: van de boerderij naar de rode loper in Cannes

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Erik Glijnis van productiehuis Lemming Film heeft alle reden om trots te zijn. In dezelfde week dat het Festival van Cannes hem eerde als ‘producer on the move’ maakte het Nederlands Filmfestival bekend dat zijn productie Sweet Dreams dit jaar de eer te beurt valt om het evenement te openen.

“Een grote blijk van waardering”, noemt Glijnis beide mijlpalen in zijn carrière. In Cannes is de 33-jarige Nederlander deze week een van de twintig Europese producenten die een podium krijgen om zichzelf te profileren en te netwerken. “Het voelt bijzonder dat specifiek mijn verdiensten voor Lemming zo worden belicht en geprezen. En het is best confronterend om je eigen hoofd zo groot op een billboard te zien hangen.”

De bliksemcarrière van Glijnis in de Nederlandse filmwereld mag opvallend worden genoemd. Als zoon van een melkveehouder in Uitgeest had hij lange tijd geen idee dat een producent een rol in het maakproces van een speelfilm had. Op school maakte hij met zijn beste vriend filmpjes voor een populair YouTube-kanaal. In eerste instantie ging Glijnis economie studeren, maar het gevoel meer te willen doen met film bleef toch knagen.

Dikkertje Dap

Tijdens de opleiding Media- en entertainmentmanagement, die hij in vier jaar voltooide, leerde Glijnis voor het eerst wat een producent deed. “Ik kwam erachter dat producenten onder meer proberen makers aan interessante projecten te verbinden”, legt hij uit. “Ik ontdekte dat je dan allerlei dingen deed waar ik goed in was: mensen verbinden, kansen zien, strategisch denken, optimistisch zijn. Het is een creatieve baan, maar je moet een lange adem hebben en de boel bij elkaar weten te houden, óók als het soms lastig wordt.”

Nadat hij de eerste studie had voltooid, schreef Glijnis zich in voor de Filmacademie. Tijdens deze opleiding tot producent kwam hij in contact met het bedrijf Lemming Film, waar hij in 2017 zijn eerste productie voltooide: de bioscoopbewerking van het versje Dikkertje Dap van Annie M.G. Schmidt. De film deed het heel goed bij de beoogde doelgroep: 3- tot 6-jarigen én hun families.

Geen cynisme

Glijnis was sindsdien als (co)producent betrokken bij zo’n tien films. Met Do Not Hesitate sleepte hij afgelopen jaar zijn eerste Gouden Kalf-nominatie in de wacht; in Cannes draait nu – buiten competitie – de mede door hem geproduceerde Mexicaanse thriller Lost in the Night.

“Ik wil vooral afrekenen met het cynisme en de negativiteit waarmee soms in Nederland over filmmaken wordt gesproken en gedacht”, beklemtoont hij. “Als je maar blijft roepen dat we niets kunnen en zo klein zijn, dan blijf je hangen in die patronen en denkbeelden. Misschien is het jonge bravoure. Maar volgens mij geldt dat gevoel van optimisme en geloof in de Nederlandse film voor mijn hele generatie.”

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.