EU-buitenlandchef: Israël aanspreken én wapens leveren kan niet

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

BRUSSEL (ANP) – Het is tegenstrijdig om Israël te vragen om minder mensen te doden in de Palestijnse Gazastrook en het land tegelijkertijd wapens te leveren, vindt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Al de bezoekjes van westerse leiders aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu halen niets uit, zegt hij.

Borrell verwees naar de Nederlandse rechter, die Nederland verbiedt nog langer reserve-onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël te exporteren. “Het is een beetje tegenstrijdig om te zeggen dat er te veel mensen worden gedood – alsjeblieft, zorg voor mensen, dood er alsjeblieft niet te veel. Stop met ‘alsjeblieft’ zeggen en doe iets”, zei Borrell na overleg met de ministers van Ontwikkelingssamenwerking van de EU-landen. “Netanyahu luistert naar niemand.”

De hoogste diplomaat van de EU wees erop dat de Verenigde Staten, Israëls belangrijkste bondgenoot, in het verleden al vaker stopten met het leveren van wapens om Israël tot de orde te roepen. “Als je vindt dat er te veel mensen worden gedood, moet je misschien minder wapens leveren om te voorkomen dat dat gebeurt. Het is niet logisch.”

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck