Europees corona-beleid is los zand

Europa Los zand
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Alle landen van Europa nemen maatregelen tegen de uitbraak van het Coronavirus. Echter, overal worden andersoortige besluiten genomen. Als het gaat om de grenscontroles, de sluiting van winkels, het aantal mensen dat bij een bijeenkomst aanwezig mag zijn etc. Misschien gaat Oostenrijk nog het verst. Daar mogen slechts maximaal 5 mensen bijelkaar zijn. In Spanje wordt er keihard gehandhaafd. Wie zich daar zonder reden op straat begeeft riskeert een boete.

Een beknopt overzicht van de actuele situatie in een aantal Europese landen:

Denemarken

Alle publieke voorzieningen zijn op slot, zoals scholen en universiteiten gesloten. Geen bijeenkomsten van meer dan 100 mensen. Grenzen zo goed als dicht.

Spanje

Spanje heeft talloze zeer ingrijpende noodmatregelen genomen. Spanjaarden mogen zich niet meer verplaatsen behalve als ze naar hun werk gaan of naar de supermarkt. Wie zich hier niet aan houdt krijgt een boete van €3.000. De horeca is gesloten.

Italië

Vergaande maatregelen in het land dat als eerste werd getroffen buiten de Aziatische landen. Niet reizen. Geen openbare bijeenkomsten. Winkels, scholen en universiteiten zijn gesloten. Ook alle niet essentiële bedrijven zijn gesloten. Je mag niet huis niet uit.

Noorwegen

Ook in Noorwegen ligt het onderwijs plat. De grenzen zijn ook hier zo goed als gesloten. Ambtenaren zitten voor een groot deel thuis. Noren die werken in de zorg hebben een uitreisverbod. Ben je na 27 februari buiten Scandinavië geweest dan eerst 14 dagen in quarantaine is het devies.

Duitsland

Grenzen dicht, behalve niet met de Benelux-landen. Evenementen met meer dan 50 personen verboden. Restaurants om 18.00 dicht. Alleen supermarkten open. Horeca, culturele instellingen, clubs, dierentuinen en bordelen, kerken dicht.

Frankrijk

Ook zeer ingrijpende maatregelen. De komende twee weken gaat het land zo goed als op slot. Net zoals in ons land wordt er thuis gewerkt. Horeca is gesloten, evenals onderwijsinstellingen.

Oostenrijk

Zeer ingrijpende maatregelen. Bijeenkomsten van meer dan vijf personen verboden door. Grenzen met Italië gesloten. Sommige gemeenten in Tirol in complete lockdown. Horeca gaat dicht om 15.00 uur ’s middags.

Portugal

Geen bezoeken meer aan zorginstellingen voor ouderen. Scholen en universiteiten zijn al gesloten. Geldt ook voor de horeca en net zoals in ons land geen bijeenkomsten met meer dan 100 mensen.

Groot-Brittannië

Maatregelen kwamen pas laat op gang. Zelfs concerten gingen nog door. Nog steeds zijn de maatregelen niet zo scherp als in de rest van Europa. Zo wordt bezoek aan pubs afgeraden en dat geldt ook voor andere bijeenkomsten. Wie behoort tot de kwetsbare categorie moet 3 maanden in thuis quarantaine. Verwacht wordt dat ook hier strengere maatregelen gaan komen.

 

Tags

DENEMARKENFRANKRIJKITALIENOORWEGENOOSTENRIJKPORTUGALSPANJEVERENIGDE STATEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck