Experts: dit gaat nog twee jaar duren

8 mei 2020
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH NIEUWS

RIVM: Aantal overledenen; +84. Aantal opnames: +39. Aantal bezette IC-bedden: 584: -42. Aantal besmettingen: +455.

‘Dit is pas het begin’. Aldus ex CDC-chef dr. Frieden over corona. De Amerikaan sluit zich aan bij experts Barry en Lipsitch die voorspellen dat de pandemie nog twee jaar kan duren en dat de situatie ‘erger kan worden dan we nu hebben gezien’. Paar lessen: data zijn belangrijk, virus terugdringen, bescherm ‘frontline-medewerkers’ en kwetsbaren. (CNN)

Plan kabinet: aantal ic-bedden naar 3.000 als buffer voor toekomstige uitbraken. (Brief aan de TK)

Hoofd IC UMC Girbes over versoepelingen: ‘Ik houd mijn hart vast’. ‘De belasting op de IC’s is nog steeds hoog. Patiënten liggen lang op de IC, gemiddeld drie weken. Dat betekent dat je heel snel vol raakt.’ (Nieuwsuur)

Zorg voor patiënten met het coronavirus kan het beste in een paar centra worden gebundeld. Aldus De Groot van zorgverzekeraar CZ. Zo komt er ruimte vrij voor kleinere ziekenhuizen om de ‘gewone’ patiënt te behandelen. (Trouw)

Ziekenhuizen kunnen niet op korte termijn structureel 1700 ic-bedden bemannen om telkens coronapatiënten op te vangen. ‘Daarvoor hebben we veel te weinig ic-verpleegkundigen. We hebben er nu 3800. We zouden er 1650 bij moeten hebben’, zegt Chief Nursing Officer Buurman adviseur van de minister op het gebied van verpleegkunde. (NRC)

Meeste Nederlanders (53%) zijn sinds de lockdown minder gaan bewegen. Van de rokers is ruim een kwart (28%) meer gaan roken. Aldus cijfers van het RIVM. 1 op de 3 Nederlanders meldt meer angsten, somberheid, stress en gevoelens van eenzaamheid sinds de beperkingen. 99,5% van de NL vindt geen handen schudden prima. 80% heeft vertrouwen in de maatregelen. (Volkskrant)

Aboutaleb: mondkapjes regelen voor reizigers in Rotterdam. Burgemeester wil de kapjes beschikbaar stellen. Zelf laten regelen door de reizigers noemt hij zwak. (Radio Rijnmond)

Drie Covid-19 patiënten in Oostenrijk zijn genezen zijn nadat ze transfusies toegediend kregen met het bloedplasma van mensen die hersteld waren van het virus. Aldus specialist Krause uit Graz. (AD)

Begrip bij zorgmedewerkers voor versoepelingen. Maar ze waarschuwen nadrukkelijk: ‘De maatregelen worden niet versoepeld omdat het nu veilig is, maar omdat er weer genoeg plek is op de ic’s.’

Sinds april meer coronabedden bezet door vijftigers en zestigers. 55% van de coronapatiënten een 70-minner. In maart was dat nog maar 45%. Oorzaak: jongeren hebben waarschijnlijk meer interactie. (AD)

Koningin Sofia
Koningin Sofia sprint bij in ziekenhuis.

POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

Waarschuwing Rutte in Kamerdebat over aangekondigde versoepelingen: ‘Niets staat vast’. Ook niet de openstelling van terrassen op 1 juni. Kabinet besluit pas week van tevoren. ‘Als het onverstandig is, doen we het niet’. ‘Op dit moment is de inschatting dat het kan.’ Aldus Rutte. Kritiek PVV: ‘U trapt op de rem, u zit achteruit te fietsen.’ (NOS)

Twijfels Kamer over exitroute’. De routekaart die het kabinet heeft ontvouwd om de coronamaatregelen af te bouwen, roept een stortvloed aan vragen over de criteria die het kabinet gebruikt. ‘We hadden ook langer kunnen wachten’, aldus VVD-fractieleider Dijkhoff. ‘Moet een gezin op een terras ook 1,5 meter afstand bewaren.’ (o.a. Telegraaf)

Grote evenementen komen pas als er een vaccin is. Geen datum in Kamerbrief min. De Jonge (VWS) voor ‘massale evenementen met een landelijke uitstraling’. Vanaf september wel sportevenementen zonder publiek. (o.a. NOS)

Polder adviseert kabinet over exitstrategie. SER, Planbureaus etc. (FD)

De Tweede Kamer vraagt het kabinet goed voorbereide sportscholen eerder toestemming te geven voor de herstart. Bij maatwerk mogelijk eerder open. (AD)

Minister Wiebes: Eén op de vijf van de Nederlandse beroepsbevolking wordt op dit moment ondersteund door de overheid. ‘Nu bezuinigen is volgens de minister niet verstandig: ‘We moeten investeren.’ (Op1)

Sportscholen woedend op kabinet. Eisen van het kabinet dat gyms eerder opengaan dan 1 september 2020. Vinden dat ze achtergesteld worden, ondanks protocollen. (Tijd voor Max)

‘OP 60% VAN DE SCHOLEN BLIJVEN LERAREN MAANDAG THUIS’. Gaan om tussen de 5300 en 9400 leraren, blijkt uit onderzoek. Verwachting is dat tekort wordt opgevangen. (AD)

Privacy-autoriteit AP tikt min. De Jonge (VWS) op de vingers. Rectificatie na fouten in brief De Jonge over telecomdata. Geen goedkeuring gegeven door AP en niet duidelijk volgens AP wat het doel is van de data. (Volkskrant) 

‘Iedere dag wachten betekent een extra dag pijn’. Patiënten wachten maanden op behandeling en operaties. ‘Ik begrijp het wel maar jullie kunnen toch wel íets laten doorgaan?’, aldus patiënte Timmermans in reportage NRC.

Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe het kabinet de coronacrisis heeft aangepakt. Het gaat om de voorbereiding, de crisisbeheersing en de exitstrategie. Medische handelingen en economische steunmaatregelen vallen buiten het onderzoek. Over een jaar klaar. (Telegraaf)

Bert Wagendorp in column: ‘De ’tweede golf’ is opeens overal, van de Hoogeveensche Courant (‘Pas op! De tweede golf!’) tot het hoofdkwartier van de Navo (‘NATO prepares operation to respond to second wave’). Zelfs de onorthodoxe Amerikaanse viroloog Trump sluit niet uit dat er een tweede golf komt, maar hij heeft al een oplossing: ‘Wij zullen die vlam doven.’ Hij zal wel moeten, want met een tweede golf in de maanden voor de presidentsverkiezingen kan hij het schudden.’ (Volkskrant)

MEDICIJNEN

DSM produceert 2,8 miljoen coronaneustests. Bedrijf doneert het testmateriaal. Het is voldoende voor drie maanden testen in Nederland. DSM zet op veel meer vlakken kosteloos in tegen corona, zoals de levering van vitaminen, probiotica en desinfectiemiddelen aan zorginstellingen. (Telegraaf)


ONDERZOEK

’Polio verdween door inzet van levend virus’. Celbioloog Van Anken San Raffaele Scientific Institute in Milaan) wil jacht op zwakke corona-variant. ‘De verzwakte variant is gebruikt om een levend vaccin te maken. Het is één van de redenen waarom polio wereldwijd amper nog voorkomt.’ Hij verwacht dat veel onderzoekers met een oplossing komen als het te laat is voor de huidige pandemie. (Telegraaf)

‘Coronavirus mogelijk al in oktober overgesprongen op mensen’. Dat concluderen wetenschappers na het onderzoeken van meer dan 7600 mensen wereldwijd. Wetenschappers in Londen kijken naar genetische sequentie van het virus en maken een soort ‘stamboom’. (Reuters)

lab corona

ECONOMIE

Hoogste ziekteverzuim in 17 jaar. In 1e kwartaal omhoog naar 5,2%. Aldus het CBS. Hoogste percentage in 17 jaar. (NOS)

App kan bepalen wie in het OV mag. ‘Het in goede banen leiden van de ov-reizigers lukt niet alleen met thuiswerken en een mondkapjesplicht.’ Aldus vervoerseconoom Verhoef (VU). Eerder keuze voor de auto dan OV. Oplossing volgens Verhoef: ‘Een app die kan laten zien of jij op dat moment van het ov gebruik mag maken. Hier kun je een systeem van mobiliteitsrechten omheen bouwen, verhandelbare of verruilbare. (Volkskrant)

Talpa ontslaat 6% van vast personeel. (FD)

Deurwaarders: geduld schuldeisers raakt op. MKB wil rekeningen bij consumenten gaan innen. Periode coulance voorbij. (FD)

‘Kantorenmarkt kan klap coronacrisis aan, geen massale leegstand’. Volgens Colliers staat de markt er beter voor dan in 2008. (RTL)

Grote winkelketens als Hema en Etos gaan op korte termijn mondmaskers verkopen op en bij stations. Albert Heijn kijkt nog naar mogelijkheden om mondkapjes aan te bieden aan klanten op relevante locaties zoals Schiphol en treinstations. (AD)

KLM gaat snoeien. Recordverlies €1,8 mld. Steun nodig. Anders valt bedrijf om. Minimaal 20% krimp bedrijf. (o.a. Volkskrant)

Ondanks de coronacrisis gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Volgens de verhuurders zijn de huurstijgingen wel gematigder vanwege de pandemie. (FD)

Kabinet komt met een extra overbruggingskrediet voor kleine bedrijven die geen lening krijgen van de bank. Leningen worden verstrekt door banken en de overheid staat voor 95% garant. Leningen: tussen €10.000 en maximaal €50.000. Min. Wiebes (EX): tienduizenden bedrijven kunnen hiervan profiteren. Kosten: €713 mln. (NOS)

FNV en CNV trekken willen forse loonsverhoging voor personeel supermarktbranche. Eis: 5% en bonus. (Telegraaf)

Opinie schrijfster Atwood van The Handmaid’s Tale: weet hoe we er in de lockdown het beste van kunnen maken. ‘Denk aan alles waarvan u hoopt dat het er nog zal zijn.’ ‘Maar als u niet ziek bent – en zelfs als u kleine kinderen hebt en het soms lijkt alsof uw hersens zijn gekidnapt – bent u relatief nog goed af.’ (Volkskrant)


BUITENLAND

Bijna 10.000 nieuwe besmettingen in Brazilië, 610 doden. (Totaal 9.146). Verreweg het zwaarst getroffen in Latijns-Amerika. President Bolsonaro vergelijkt  corona met een griepje. Economie dreigt in te storten, aldus min. Guedes. (NOS)

China heeft boos gereageerd op aantijgingen van Trump. Die zei woensdag dat de coronapandemie een ergere aanval op zijn land was dan die op Pearl Harbor in 1941 of de aanvallen van 11 september 2001. (Volkskrant)

Witte Huis meldt besmetting bediende Trump. Vanaf nu wordt president dagelijks getest. (CNN)

De Britse rapper Ty is overleden aan corona. De muzikant brak in 2001 door in hiphopkringen en werd drie jaar later genomineerd voor een Mercury Prize. (The Guardian)


COMMENTAREN KRANTEN

De Telegraaf: De Jonge moet een juiste balans vinden tussen bescherming van de volksgezondheid en de privacy van burgers. De inzet van digitale hulpmiddelen mag niet ontaarden in een surveillancemaatschappij.

De Volkskrant: Het is een illusie dat Nederland als één man of vrouw achter het kabinetsbeleid zal blijven staan. De een zal van mening blijven dat je het zekere voor het onzekere moet nemen, de ander dat je vooral maatregelen moet uitproberen. Het kabinet is aan een lange zoektocht begonnen.

AD: Langzaam ontstaat toch een gevoel van ‘het kan wel weer’. Dat gevoel wordt met de voorgespiegelde versoepelingen alleen maar versterkt. Maar het kan dus nog niet.

Tags

ABOUTALEBCORONACOVID-19DE JONGEMONDKAPJESTRUMPTWEEDE KAMER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck