Fieldlab Evenementen niet gerust op nieuwe voorwaarden

Door: DitjesDatjes
13-09-2021

Dat meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden, zoals ingewijden melden, is voor Fieldlab Evenementen “een opsteker”. Wel zet de organisatie vraagtekens bij de voorwaarden die vermoedelijk gesteld gaan worden. “Op wat voor manier worden onze aanbevelingen omarmd?”, vraagt een woordvoerder zich af.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Fieldlab Evenementen zette tijdens de coronacrisis diverse testevenementen op. Daarbij werd gekeken naar hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden. Het ging bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen. In totaal waren er 129.000 mensen bij de evenementen, met 103 mogelijke coronabesmettingen.

Naar aanleiding van deze Fieldlabs heeft de organisatie aanbevelingen gedaan aan het kabinet. Onder andere deze bevindingen worden gebruikt om de voorwaarden te bepalen waaronder meerdaagse evenementen en festivals straks gehouden mogen worden. Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten.

100 procent bezetting

“Wij hebben hele concrete adviezen bij het kabinet neergelegd. Ik vraag me af of die een op een worden overgenomen of dat het kabinet toch een eigen interpretatie maakt”, zegt de zegsman. Met een coronatoegangsbewijs is volgens Fieldlab een bezetting van 100 procent mogelijk, ook zonder de 1,5 meterregel. “We horen nu over een maximale bezetting van 75 procent. Dat is niet wat wij hebben geadviseerd.”

De maatregel noemt hij bovendien “een beetje vreemd”, aangezien bezoekers dan alsnog dicht op elkaar zullen staan. “Stel dat Martin Garrix in de RAI staat en er mogen 15.000 man komen in plaats van 20.000”, geeft hij als voorbeeld. “Die gaan zich niet verspreiden over de zaal maar zullen allemaal zo dicht mogelijk bij het podium gaan staan. Dan maakt die 75 procent weinig verschil.” Volgens Fieldlab Evenementen is het daarom “nog te vroeg om te juichen”. “Het blijft ook voor ons nog afwachten wat er besloten wordt.”

Het kabinet beslist dinsdag aan welke voorwaarden meerdaagse evenementen en festivals moeten voldoen. Tijdens een persconferentie worden de maatregelen toegelicht.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD