‘Filmen zwaargewonde Peter R. de Vries was gepland’

Peter R de Vries
Door: DitjesDatjes
28-07-2021

De politie houdt er sterk rekening mee dat in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam twee mannen klaar stonden om Peter R. de Vries te filmen nadat hij was neergeschoten.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

‘De mannen stonden klaar’

Dat meldt het AD op basis van ‘goed ingevoerde bronnen’. Vlak na de aanslag op de misdaadverslaggever verschenen op sociale media filmpjes waarop te zien was dat hij op de grond lag en werd geholpen door omstanders.

De video’s werden ook via WhatsApp verspreid. De politie doet onderzoek naar de makers. ,,Als je maximale aandacht wilt, dan doe je dit. Het vermoeden bestaat dat de mannen gewoon klaarstonden”, aldus een bron tegen het AD.

Camera direct bij de hand

Op camerabeelden van cafés in de straat, gemaakt door beveiligingscamera’s, is te zien dat twee mannen in het grijs gekleed rustig achter De Vries aanlopen als hij door de Lange Leidsedwarsstraat richting zijn auto loopt. Opvallend is dat ze beide hun telefoon pakken, zonder daar iets mee te doen. ,,Alsof ze hun camera direct bij de hand wilden hebben”, stelt de bron.

Op een foto waarop te zien is dat De Vries wordt geholpen door omstanders, zijn de twee mannen goed te zien. In precies dezelfde outfit lopen ze rustig langs het lichaam van Peter. ,,De bewegingen van die twee zijn zeer onnatuurlijk en hebben onze nadrukkelijke aandacht”, vertelt de bron.

Waren het spotters?

Als één van de weinige media besloot GeenStijl het filmpje te publiceren. Zij stelden al eerder vraagtekens bij de gedragingen van het tweetal. ,,Ze draaien enkele seconden later de hoek om, langs De Vries. Lopen vervolgens doodgemoedereerd door. Zijn het ‘spotters’? Controleren ze of de schutter zijn werk goed deed? Filmen ze bewijs voor de baas? Moesten ze eventueel de klus afmaken?”, schreef GeenStijl.

Verdachten

Vooralsnog heeft de politie twee verdachten kunnen aanhouden voor de moord op De Vries. Het gaat om de 35-jarige Pool Kamil E. uit het Gelderse Maurik en de 21-jarige Delano G. die in Rotterdam woont, maar ook een adres heeft in Tiel.

Zij blijven de komende negentig dagen in de cel zitten. Bronnen rond het onderzoek stellen dat zij geen twijfel hebben dat ze betrokken zijn bij de moord. Eerder onthulde het AD dat het politieonderzoek zich steeds meer focust op vertrouwelingen van Ridouan Taghi. ,,Tot nu toe wijst veel erop dat de aanslag uit die hoek komt”, zei een bron in het AD.

BuzzE

Meer DenD