Gaat Van Gaal het ‘veredelde stelletje sterren’ leiden?

Louis van Gaal
Door: Charlotte Wijnen
08-07-2021

Louis van Gaal is door de KNVB op nummer één gezet in de zoektocht naar de nieuwe bondscoach. Maar onlangs haalde van Gaal nog uit naar de Oranje-spelers. Is een titel als bondscoach na zo’n uithaal nog wel haalbaar?

Tekst gaat verder onder advertentie
   

LAATSTE NIEUWS:

KNVB-TOP IS ONDERWEG NAAR PORTUGAL. TWEE DAGEN PRATEN MET VAN GAAL OVER CONTRACT.

Op nummer 1

Van Gaal wordt nadrukkelijk naar voren geschoven om Frank de Boer op te volgen als nieuwe bondscoach. De directie van de KNVB heeft de succestrainer op nummer één gezet. Van Gaal wordt gezien als de best gekwalificeerde man voor de zware klus die er meteen vanaf september ligt.

De KNVB moet echter van goede huize komen, wil Van Gaal ja zeggen. Een dik jaar geleden werd hij gepasseerd door de voetbalbond, terwijl de succestrainer liet weten we beschikbaar te zijn.

Die klus is niet bedoeld voor coaches met een mooi cv als clubtrainer, maar nog zonder ervaring als bondscoach. Het gaat een week onder topspanning zijn, vooral na het mislukte EK.

‘Veredeld stelletje sterren’

Maar onlangs deelde Van Gaal nog een sneer uit naar de Oranje-spelers. Daarmee doelde hij op de topspelers, onder wie Memphis Depay, die een wanprestatie hebben neergezet. Een aantal spelers uit de Spelersraad, zoals de geblesseerde topper Virgil van Dijk, zouden Van Gaal veel te autoritair vinden.

Van Gaal wond er geen doekjes om: ,,Kijk nu eens naar het Europees Kampioenschap heren. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen.”

Uithaal

Die uithaal deed hij tijdens de uitzwaaitraining van de Oranje-vrouwen die zich klaarmaken voor de Olympische Spelen. ,,Ik heb altijd onder Sarina gezien dat er een team stond, dat voor elkaar door het vuur gaat. Dus zorg ervoor dat je als team met jullie coach naar de Olympische Spelen gaat, om daar goud te halen.”

Als de KNVB tot een vergelijk komt met Van Gaal betekent dat een overzienbaar contract tot en met het WK in Qatar in 2022. Oranje moet zich daarvoor overigens nog wel kwalificeren. De eerste wedstrijd is begin september tegen Noorwegen.

Ook sommige journalisten zien Louis van Gaal niet zitten vanwege zijn norse en eigenzinnige gedrag, maar ook omdat de topcoach geen aanhanger is van het ‘Hollandse’ 4-3-3 systeem, wat betekent dat je met twee spitsen op de vleugels voetbalt. Frank de Boer liet het team ook in een opstelling van 5-3-2 voetballen.

Meer DenD