Gesol met paleis Soestdijk is pijnlijk

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

Goede bedoelingen te over, maar voorlopig is paleis Soestdijk nog steeds in de oude, vervallen
staat. De Raad van State maakte gehakt van de plannen van eigenaar en projectontwikkelaar MeyerBergman Erfgoed Groep. 

De Raad van State, de hoogste bestuurlijke rechter, stemt niet in met de plannen voor Soestdijk. De oorspronkelijke plannen behelsden een hotel, 98 appartementen en een café. Ook zouden er veertig evenementen per jaar plaatshebben. De bedoeling was om van de opbrengsten de renovatie te financieren. De gemeente Baarn ging akkoord met een afgeslankte versie van de plannen, maar het bestemmingsplan werd door omwonenden succesvol getorpedeerd. Het Soestdijkproject heeft volgens de Raad van State grote gevolgen voor de verkeersafwikkeling en het beschermde natuurgebied, die niet zijn onderzocht.

Verbouwereerd 

Initiatiefnemers Maya en Ton Meijer reageerden verbouwereerd op de uitspraak. Of paleis Soestdijk snel onder handen kan worden genomen is nu uiterst onzeker, want mogelijk is het project hierdoor financieel onhaalbaar geworden. Er wordt ook schande gesproken hoe vorige kabinetten zijn omgegaan met dit cultuurhistorisch erfgoed. Het woonpaleis van koningin Juliana, haar man prins Bernhard en hun vier dochters is nog dagjesmensen. Opmerkelijk was ook dat de prinsessen Irene en Margriet zich vier jaar geleden in de discussie mengden. ,,Mijn zuster Margriet en ik zijn geschokt bij het lezen dat de nieuwe eigenaren van het landgoed Soestdijk het oude Borrebos willen aantasten en ook het inmiddels lege marechausseeterrein willen gebruiken om nieuwe woningen te bouwen”, aldus Irene. Margriet en Irene trokken hun bezwaren in na nadere uitleg.

Dubbeltje

Het is de vraag wat Maya Meyer en haar man nu zullen doen. Voor de renovatie
van het paleis is naar schatting minimaal €30 miljoen nodig. Ze hebben het landgoed destijds voor het symbolische bedrag van €1,7 miljoen verworven, dat is een dubbeltje per Nederlander…

Paleis Soestdijk werd rond 1650 gebouwd door een Amsterdamse burgemeester. In 1674
werd het verkocht aan stadhouder Willem III. Van 1702 tot 1711 was het landgoed in bezit
van Johan Willem Friso, stadhouder van Friesland. Van 1711 tot 1795 fungeerde
Soestdijk als jachtslot van de Oranjes
.

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck