Gouden Koets blijft voorlopig in onbruik

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Kees van der Made

De Koning heeft besloten de Gouden Koets voorlopig niet te gebruiken. Het object rijdt pas weer als Nederland daar klaar voor is.

Koning Willem-Alexander heeft via een videoboodschap laten weten zichzelf voorlopig niet te laten zien in de Gouden Koets. De koets werd tussen 2015 en 2021 gerestaureerd, waarna hij in het Amsterdams Museum werd tentoongesteld. Die tentoonstelling eindigt in februari, maar daarna rijdt de Gouden Koets niet. De koning zegt daarover: ,,De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is, en dat is nu niet het geval.” Daarmee sluit hij niet uit dat de koets in de toekomst wel weer gaat rijden.

Eerlijke kansen

De koning hamert erop dat hij het belangrijk dat iedereen vrij moet zijn en eerlijke kansen moet krijgen. Ook vindt hij dat iedereen trots moet kunnen zijn om onderdeel van Nederland te zijn: ,,Ook de Nederlanders met voorouders die onvrij waren in de Oost of de West. Alleen met mooie wetten, zoals artikel 1 van de grondwet, zijn we er niet.” De koets mag van de koning pas weer gaan rijden als de pijn van discriminatie – als een gevolg van onze geschiedenis – niet meer gevoeld wordt.

Geschenk

De Gouden Koets wordt sinds 1901 door het Koninklijk Huis gebruikt. Het object betrof een geschenk van de bevolking van Amsterdam aan koningin Wilhelmina. Ze ontving het cadeau een dag na haar inhuldiging als koningin, omdat ze bij haar inhuldiging geen cadeaus ter gelegenheid van die inhuldiging wilde ontvangen.

Tags

GOUDEN KOETSKONINGKONING WILLEM-ALEXANDERWILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck