Guus Meeuwis wilde Het is een nacht geheimhouden

Door: DitjesDatjes
27-11-2019

“Je vraagt of ik zin heb in een sigaret…” Het is de eerste zin van de inmiddels klassieker Het is een nacht van Guus Meeuwis die op menig feestje luidkeels wordt meegezongen. Maar in eerste instantie had dat volgens de zanger niet zo moeten zijn. “Het was niet de bedoeling dat iemand het ooit zou horen”, zegt Guus woensdag in het AD.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het nummer werd in 1992 op de rand van het bed gecomponeerd. De toen nog student had niet de intentie om het nummer echt uit te brengen. “Het was niet de bedoeling dat iemand het ooit zou horen. Zelfs Valérie niet”, waarmee hij verwijst naar zijn toenmalige vriendin voor wie hij het nummer schreef. “Maar mijn huisgenoten Bram en Bryan betrapten me. ‘Klinkt echt oké hoor’, zeiden ze.”

Gelukkig voor Guus trokken zij hem toen over de streep en is het balletje gaan rollen. “Ik weet niet of ik het zonder hun aanmoediging ooit voor iemand had durven spelen. Ik zong het daarna aan de eettafel voor Valérie. Gelukkig vond ze het mooi.”

Het bleek de kickstart van een glansrijke carrière van de zanger die in 2020 zijn 25-jarig artiestenbestaan viert met een speciaal optreden in New York. “Het is een nacht is bepalend geweest in mijn leven. Zonder dat nummer was ik waarschijnlijk geen zanger geweest.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD