Haal de kerstsfeer in huis met de Kerstster of Poinsettia

||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Denk je aan de Kerstster, dan denk je aan haar gekleurde schutbladeren. Deze zijn ovaal en helderrood, zalmroze of roomwit en omringen kleine, gele bloemknoppen. Met haar niet-te-missen uiterlijk brengt deze woonplant kleur en warmte in de donkerste dagen van het jaar.

Poinsettia

De botanische naam van de kerstster is Euphorbia pulcherrima maar hij is beter bekend als Poinsettia. Dat zit zo: begin 19de eeuw introduceerde de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Joel Poinsett, de plant in de Verenigde Staten. Daar is de sterfdag van deze diplomaat en politicus, 12 december, zelfs uitgeroepen tot Poinsettia Day. Op die dag geven mensen elkaar een Kerstster cadeau. Goed idee toch?

Kerstster in de tuin

Vaak worden kerststerren na kerstmis weggegooid, maar u kunt hem ook laten overleven. Wanneer u de plant in het voorjaar buiten zet en terug snoeit, heeft u kans dat hij de volgende kerst weer zal bloeien. Een beetje nieuwe potgrond met kokosvezel is aan te raden. Door de plant ruim voor de kerst met een emmer af te dekken kunt u hem met een beetje geluk weer op het juiste moment aan de bloei krijgen.

(tekst en beeld via: tuinen.nl en mooiwatplantendoen.nl)


Dreaming of a green Christmas

3 groene kerstklassiekers voor die ultieme kerstsfeer! 

1. Kerstroos of Helleborus

Naast de Kerstster is de bloeiende Helleborus dé kerstklassieker. Na de feestdagen kan hij zo de tuin in, want ze zijn tot ver in juni heel decoratief in de border.

2. Hulst

De altijd groene Hulst (Ilex) is met zijn altijd groene blad en knalrode bessen echt een sieraad voor de kersttuin. Heel mooi met een laagje sneeuw!

3. Spar

O Dennenboom…(eigenlijk Sparrenboom) Als boom of tak absoluut onmisbaar in de kersttijd. Heerlijk, die geur van de naalden!


Kerstboom versieren sarah dikker

Als Sinterklaas weer op weg is naar Madrid begint misschien wel het leukste moment van het jaar: de kerstboom versieren!

Natuurlijk kunt u dat traditioneel aanpakken, met de bekende zilveren ballen, slingers en glanzende piek. Maar met net wat meer fantasie, een bus spuitverf en materiaal uit de natuur tovert u uw kamerspar om tot uw eigen een unieke creatie!

Een leuke tip is om (uitgebloeide) bloemen en takken uit de tuin te bewerken met een spuitbus goudverf. Met name de bloemen van de hortensia worden prachtig met een laagje goudverf, maar ook rozebottels en dennenappels veranderen in een wip in spectaculaire kerstboomversieringen!

Ik wens u veel plezier met het optuigen van de kerstboom en hele fijne kerstdagen!

Sarah Dikker, bloemexpert

Tip: Bekijk afl. 8 van Goed Geschikt op 247Green.nl met nog meer kerstboomtips van Sarah!


Column Lodewijk . 

Vrede op aarde

De kersttijd is traditioneel een moment om stil te staan bij het thema vrede. Meestal bedoelen we dan vrede tussen mensen. Zelf denk ik bij vrede op aarde ook aan de vrede tussen mens en de natuur. Immers, ook daar valt nog een wereld te winnen. Letterlijk!

Want als we onze leefstijl niet veranderen wordt de aarde op den duur onleefbaar. Dit jaar zagen we weer natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. Ook bleken er 75% minder insecten en 400 miljoen minder vogels te vliegen, alleen al in Duitsland. De directe boosdoener: landbouwgif en bestrijdingsmiddelen. Dat moet en kan echt anders.

Als we de aarde leefbaar willen houden voor onze (klein-)kinderen, moeten we onze houding ten opzichte van de natuur veranderen. Niet meer plunderen en uitbuiten, maar in balans leven en samenwerken mét de natuur. Op die manier komen we weer een grote stap dichter bij vrede op aarde.

Ik wens u een fijne kerst!

Lodewijk Hoekstra, tuinexpert.

Tags

BLOEMENGROENE VINGERSKERSTLODEWIJK HOEKSTRAPLANTENSARAH DIKKER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie