Hans Kesting en Dirk Scheele krijgen eindelijk hun lintje

Door: DitjesDatjes
03-07-2020

Bekende Nederlanders als Hans Kesting, Lucia Marthas en Dirk Scheele krijgen vrijdag alsnog hun koninklijke lintje. Jan Smit, de jongste gelauwerde tijdens de lintjesregen van dit jaar, mocht het kleinood donderdag al in ontvangst nemen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Vanwege het coronavirus ging de traditionele lintjesregen, waarbij mensen naar hun gemeentehuis worden gelokt, dit jaar niet door. De duizenden gedecoreerden zijn op de laatste werkdag voor Koningsdag eind april al wel op de hoogte gebracht dat ze een lintje zouden ontvangen. Ze krijgen hun onderscheiding vrijdag niet opgespeld vanwege de 1,5 meterregel. In plaats daarvan ontvangen ze een etui met hun medaille in de Orde van Oranje-Nassau of in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In totaal worden 3060 mensen geëerd. Verreweg de meesten krijgen een lintje omdat ze zich al jaren als vrijwilliger inzetten in hun dorp of stad. Daarnaast zijn er onderscheidingen voor mensen met bijzondere prestaties in politiek, sport, cultuur, het leger of het bedrijfsleven.

De coronacrisis speelt geen rol bij de toekenning van de onderscheidingen van dit jaar. De beslissing of iemand een lintje krijgt, wordt al ruim van tevoren genomen. Iedereen mag een ander voordragen. Daarna moeten de burgemeester, de commissaris van de Koning, het Kapittel voor de Civiele Orden en de verantwoordelijk minister naar elk voorstel kijken. Pas als de minister positief heeft geadviseerd, mag koning Willem-Alexander tekenen voor de onderscheiding.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD