Heftige tijd voor gezin Bas Muijs: ‘We bespraken mijn dood’

Heftige tijd voor Bas Muijs
Door: Charlotte Wijnen
21-04-2022

Bas Muijs onderging eind vorig jaar een openhartoperatie na een zware hartaanval. De dood kwam heel dichtbij, iets waar hij en zijn vrouw Sabine erg bewust van zijn. ,,We bespraken wat er moest gebeuren als ik zou overlijden.”

De schrik zit er maanden later nog altijd in bij de voormalige GTST-acteur. Bas staat in zijn omgeving bekend als een fitte man. Dat hij een hartaanval kreeg, was voor iedereen een grote schok.

,,Ik was bijna dood geweest. Eind november voelde ik me in de nacht niet goed worden”, vertelt hij in weekblad Story. ,,Ik kreeg ontzettend veel pijn op mijn borst en wist eigenlijk direct dat het niet goed was.”

Risicovolle operatie

Omdat zijn vrouw Sabine huisarts is en alle signalen herkende, handelde ze snel en belandde Bas binnen no time in het ziekenhuis. Daar bleek dat Bas een hartaanval had gehad en dat een operatie nodig was. ,,Er moest voor mij een plek op de intensive care gereserveerd worden voor na de ingreep. En dat kon niet, want die afdeling lag vol met coronapatiënten. Dus moest ik wachten.”

In de tussentijd kreeg hij medicatie zodat zijn aderen wijder zouden raken en zijn hart meer bloed en zuurstof kreeg. Omdat de operatie veel risico’s met zich mee zou brengen, voerden hij en Sabine heftige gesprekken over de situatie.

,,We wisten beiden dat deze operatie niet zonder risico’s was”, legt hij uit. ,,Er bestond een kans dat ik zou komen te overlijden. We hebben er toen over gesproken wat er moest gebeuren als ik dood zou gaan. Want zo realistisch waren we wel.”

Intens

Het waren intense weken vol onzekerheid. ,,Waarin je ook hoopt dat je zo snel mogelijk wordt geopereerd. Gelukkig hoefde ik niet heel lang te wachten. Na twee weken ging ik onder het mes.”

Gelukkig verliep de operatie succesvol, maar ook daarna bleef het spannend. Omdat hij absoluut geen corona mocht krijgen, kon Sabine hem samen met hun drie kinderen Emma, Daan en Annelie niet komen opzoeken.

En dat was zwaar, vooral omdat ze niet goed wisten wat er met hun vader aan de hand was. ,,We hadden Emma verteld wat er met mij aan de hand was. De twee jongsten, die toen 3 en 1 jaar waren, alleen het hoognodige. Dat ik naar het ziekenhuis moest voor een operatie en dat ze me een tijdje niet konden opzoeken.”

Meer DenD