Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de ‘snelste en meest betrouwbare route’, schrijft ze in een Kamerbrief.

De twee zware kabels moeten ervoor zorgen dat in totaal 4000 megawatt aan stroom van windmolens aan land komt. Hiervan kan onder andere de industrie in de noordelijke provincies profiteren, verwacht de klimaatminister.

De nog aan te leggen kabels lopen vanaf de Eemshaven een stuk langs de Groningse kust. De route steekt vervolgens de Waddenzee over en doorkruist het oostelijke puntje van Schiermonnikoog. De noordelijke provincies en het Waddeneiland zelf ageerden eerder tegen deze optie. Zij hebben liever dat het traject oostelijker komt te liggen, bijvoorbeeld via een tunnel bij de Eemshaven of door het grensgebied met Duitsland. Hermans heeft alle mogelijkheden op een rij gezet, voordat ze de knoop doorhakte.

Friesland betreurt besluit

Hermans zegt de zorgen van de omgeving te begrijpen en de kabels zoveel mogelijk ‘met respect voor de natuur en perspectief voor de landbouw’ aan te leggen. Speciale technieken moeten ervoor zorgen dat het Wad niet wordt aangetast en landbouwgrond niet zout wordt. De kabels worden aangelegd met bestaande en bekende technieken, die volgens Hermans succesvol zijn gebruikt door de Duitse tak van netbeheerder TenneT.

De provincie Friesland baalt van het besluit en ziet bij de gekozen route veel “haken en ogen op het gebied van natuur en verzilting bij de landbouw”. “Wij zien de tunnelvariant als de meest duurzame en economisch meest strategische route”, aldus de provincie in een reactie. Nu Hermans haar keuze heeft gemaakt, verwacht Friesland dat ervoor wordt gezorgd dat de regio “zo min mogelijk effecten” merkt van de aanleg. Dat kan bijvoorbeeld door de aanleg van kabels te combineren met dijkversterking, aldus de provincie, die ook vindt dat de regio ruim gecompenseerd moet worden “omdat de aanleg veel impact heeft op natuur, landbouw en omgeving”.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.