Het ABC van het Gooise Voice spinnenweb

Het Gooise spinnenweb
Door: Jos La Grande
18-01-2022

Het Gooise matras trilt op zijn grondvesten na alle onthullingen over The Voice of Holland. Het houdt de gemoederen bezig in afwachting van de definitieve resultaten van het journalistiek onderzoek van Tim Hofman naar MeToo taferelen bij de talentenshow.

DenD zet alle personen die worden genoemd of zijdelings zijn betrokken op een rijtje in het ABC van het Gooise spinnenweb rond The Voice of Holland. Een geheugensteuntje voor iedereen die het spoor kwijtraakt. Wie is wie?

Ali B

Ali B

Maar liefst acht vrouwen van de 40 in de App-groep van Tim Hofman zouden willen verklaren over het gedrag van Ali Bouali. Tijdens het ontploffen van de rel zat de rapper ver weg in Dubai. Dat Ali’s partner Breghje Kommers afgelopen weekend nogal kortaf reageerde toen aan haar werd gevraagd of ze nog bij elkaar waren is logisch. Iedereen kijkt gespannen naar donderdag wat Ali voor de voeten krijgt geworpen. Onomstotelijk staat vast dat hij en Jeroen Rietbergen te lang op de stoel gezeten hebben waardoor ze zijn vergroeid met TVOH en blind blijken voor normale verhoudingen.

Anouk

Anouk

Die zei dit weekeinde nadat de drek naar buiten liep goodbye tegen haar comfortabele draaistoel. Dat zal ze in haar portemonnee gaan voelen, want de coaches – zo werd eerder geschreven – ontvangen een half miljoen euro voor hun werkzaamheden. Anouk was vanaf het begin een vreemde eend in de bijt. Haar resolute besluit zegt voldoende. Anouk heeft schone handen en dat wil ze graag zo houden.

Leontine Borsato

Leontine Borsato 

De vrouw van zanger Marco staat al bijna twee jaar onder loodzware druk. En dan komt dit alles er nog overheen. Vreemdgaan, een aangifte tegen haar man door een 22-jarige jonge vrouw en ook nu weer wordt de naam van Borsato besmeurd. Bad news, uiteraard. Hamvraag: overleeft de relatie tussen haar en Marco? Weet Leontine echt alles of blijkt straks, net zoals bij Linda de Mol en haar inmiddels ex Jeroen Rietbergen, dat de waarheid nog niet volledig is gedeeld.

Marco Borsato

Marco Borsato

Er is geen grotere nachtmerrie denkbaar voor de zanger die in het voorjaar misschien iets te vroeg het nummer Hef je glas opnam. Met muziek van John Ewbank, een trouwe maat van Borsato. Komt Borsato nog terug als deze orkaan over is? Met het advocatenechtpaar Knoops heeft hij zijn verdediging goed op orde. Dit alles neemt niet weg dat zijn reputatie aan diggelen ligt. Na het failissement van de The Entertainment Group, de liefdesaffaire met een pianiste en dan nu de nieuwe beschuldiging. Het jaar is slecht begonnen.

Wendy van Dijk

Wendy van Dijk

Alweer twee jaar bij SBS en daarvoor een van de vaste gezichten van The Voice. Nooit wat gemerkt van onoirbare praktijken voor, tijdens en na de uitzendigen. Niet goed opgelet of het is inderdaad aan de tv-ster voorbij gegaan. Heeft privé moeilijke tijden gekend, want had ook een break met haar echtgenoot Erland Galjaard. 

Erland Galjaard

Erland Galjaard

Eerst programmadirecteur van RTL (en zeer succesvol), nu adviseur van John de Mol. Bovendien partner van Wendy van Dijk. En een muziekliefhebber. Nam de plek in van Jeroen Rietbergen in bij de dansact Soulvation, waar ook zijn vriend Ronald Molendijk deel van uitmaakt.

Karin de Groot

De voormalige zenderbaas van onder andere SBS is wat minder bekend bij het grote publiek. Daarvoor ex-IDTV, ex-EndemolShine. Als baas van de ITV Studios Netherlands is ze nu eindverantwoordelijk voor de productie van The Voice, maar wel pas vanaf het moment dat Talpa de rechten overdroeg. Overigens was er tussen De Mol en ITV nog veel geroezemoes over de waarde en de nabetaling van de verkoop.

Chantal Janzen

Chantal Janzen

Laatste twee jaar presentatrice bij The Voice, die de enige juiste reactie ventileerde: ruim de rommel op. Chantal Janzen neemt inderdaad geen blad voor haar mond, anders dan betrokkenen. Dat zijn we van haar gewend. 

Martijn Krabbé

Martijn Krabbé

Die hoopt dat de waarheid boven tafel komt. Maar zegt ook: in de afgelopen 12 jaar heb ik er niets van gemerkt. Hoe kan dat? Heeft Krabbé zijn ogen in zijn zak zitten of gebeurde het achter zijn rug? 

Lieke van Lexmond

Lieke van Lexmond

De ex van Jeroen Rietbergen. Ook zij werd bedrogen door haar voormalige geliefde. Met wie? Inderdaad, Rietbergen kreeg bij een opname ‘warme gevoelens’ voor de tv-koningin Linda de Mol. 

Het lot bracht Van Lexmond, die onlangs nogal negatief in de publiciteit kwam door de verkoop van edelsteentjes, weer wat dichter bij haar ex Jeroen Rietbergen. Want Lieke presenteert The Voice Senior. En wie zit er in de orkestbak? Ja, die inderdaad.

Maan

Maan

De onvermijdelijke Maan, multi-talent, dook met zanger Typhoon op als ‘reddende engelen’ van afgevallen kandidaten in de editie 2022, die nog een kans verdienen. De 25-jarige zangeres wordt op handen gedragen in Hilversum. Ze was ook bij The Streamers enthousiast aanwezig. Een reactie op de affaire, zelfs niet eens een dooddoener, bleef uit. Maan zou naar het buitenland zijn vertrokken.

Ronald Molendijk

Ronald Molendijk

Muzikale vriend van Jeroen Rietbergen. Zaten ook beide in de dansact Saulvation. Molendijk is ook een dikke maat van Erland Galjaard. Hij nam het voor hem op toen die onder vuur lag. Johan Derksen noemde Molendijk zelfs een ‘boezemvriend’ van de voormalig RTL-baas. Waarom zei Molendijk afgelopen zaterdag geen nee tegen Shownieuws als je vriend inspraak is?

John de Mol

John de Mol

De lovebaby The Voice van de mediaman lijkt verwoest te worden door de MeToo-affaire, waarin zijn inmiddels ex-zwager een van de hoofdrollen speelt. Hoe heeft John de Mol gereageerd toen in 2016 bleek dat Jeroen Rietbergen over de schreef ging? Liet De Mol zich leiden door zakelijke belangen (na de verkoop van Talpa aan ITV)? Waarom heeft Rietbergen niet zijn congé gekregen? Uit het relaas van ex-deelneemster en slachtoffer Nienke Wijnhoven blijkt dat Rietbergen zijn praktijken voortzette, ook na zijn therapie.

Linda de Mol

Linda de Mol

Pijnlijk maar waar, de tv-presentatrice heeft 14 jaar een relatie gehad met iemand die onttrouw was en wiens gedachten op seks waren gericht. Daarmee heeft hij zijn (machts-) positie binnen The Voice-productie uitgebuit. Voor Linda is het een hard gelag. Ze heeft haar werkzaamheden opgeschort. Komt het ooit nog goed tussen haar en Jeroen? Johnny de Mol sluit het niet uit, maar Linda zal toch door schade en schande wijzer zijn geworden.

Johnny de Mol

Johnny de Mol

Junior heeft er slechts zijdelings mee te maken. Hij lostte het bij de herstart van zijn talkshow HLF8 goed op. Rietbergen, zijn ‘aangewaaide oom’ noemde Johnny een ‘ongelooflijke klootzak’. En van een break tussen Linda en Jeroen wist hij niet. Dat laatste klinkt niet erg geloofwaardig als je zo close bent. Desalniettemin sloeg De Mol junior zich er kranig door heen. Niet bekend is of vooraf afgesproken was dat Catherine Keijl stevige vragen zou gaan stellen.

Peter Plasman

Peter Plasman

Amsterdamse advocaat met politieke aspiraties. Plasman trad op als ‘woordvoerder’ van Jeroen Rietbergen. De verklaring van de ex- van Linda de Mol verraadde de hand van Plasman. Eerder bleek al dat Plasman ook de advocaat is van de 22-jarige vrouw die Marco Borsato beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Jeroen Rietbergen

Jeroen Rietbergen

De muzikant zal spijt hebben over zijn volstrekt laakbare gedrag. Fouter dan fout natuurlijk. Met name zijn de financiële gevolgen niet te overzien, want de schade van 15 The Voice-loze vrijdagavonden loopt voor RTL en ITV in de miljoenen. Rietbergen was als muzikant ook bij de Marco Borsato-optredens en concerten betrokken. Daarnaast heeft hij dikke vriendschappen met talloze anderen binnen de Gooise clan. Hij waande zich onaantastbaar bij de jonge deelneemsters van The Voice.

Sven sauvé

Sven Sauvé

RTL-directeur die grijze haren krijgt van de onthullingen over het machtsmisbruik. Want speelt zich dit laakbare gedrag zich ook af bij andere talentenshows? Sauvé is ook de man die de fusie tussen RTL Nederland en SBS moet regelen. Met wie? Inderdaad met John de Mol.

Evert Santegoeds

Evert Santegoeds

Een van de best geïnformeerde entertainmentjournalisten van Nederland. Maar zit als hoofdredacteur van Privé net als de hoofdredacteuren van Weekend en Story aan de deskundigendesk van SBS Shownieuws. De bladen hebben in de kwestie van The Voice geen voortrekkersrol gspeeld. Die ligt eerder bij juicers, onder wie Yvonne Coldeweijer. De roddelbladen zullen de komende weken bomvol staan met verhalen over de ongekende The Voice-affaire. Maar ze lopen achter de feiten aan.

Humberto Tan

Humberto Tan

Die kreeg onder uit de zak toen Albert Verlinde hem opeens (kwaadaardig) in verband bracht met de praktijken zoals die zich bij The Voice afspeelden. Verlinde plaatste de bom bij Shownieuws, maar die ontplofte, zo lijkt het in, zijn eigen gezicht. Volgens Tan is er sprake van smaad en laster. Hij overweegt aangifte te doen bij de politie. Mailtjes sturen na de uitzending om de gasten te bedanken blijkt standaard.

Peter van der Vorst

Peter van der Vorst

Moedige programma-directeur van RTL die resoluut The Voice van de buis haalde toen de omvang van het schandaal duidelijk werd. Van der Vorst wordt vermalen door de vele belangen, maar nam wel het beste besluit. Er komen onderzoeken naar de gang van zaken achter de schermen, hetgeen ook eerder gebeurde bij andere RTL-programma’s waar ook sprake was van grensoverschrijdend gedrag.

Sander Vahle

Sander Vahle

TV-regisseur, ook eerder bij The Voice, maar ook de ex van Linda de Mol. Vader van twee kinderen. Uiteraard is ook Vahle onderdeel van het Gooise web, waar iedereen elkaar kent en samenwerkt.

Albert Verlinde

Albert Verlinde

Na het plaatsen van een ‘bommetje’ (Humbert Tan werd door Verlinde op een hoop gegooid met The Voice) bij Shownieuws ontplofte die bom vooral in het eigen gezicht van Verlinde. (‘Ik heb het niet zo bedoeld’.) Bovendien zou Verlinde met zijn beschuldiging dat er meer RTL-programma’s tussen 2014 en 2016 over de schreef zijn gegaan vooral de aandacht hebben willen afleiden van Talpa naar RTL. Dit laatste is speculatie van een aantal andere deskundigen…

Waylon

Waylon

Van de coaches heeft Anouk zich meteen teruggetrokken. Waylon en Glennis Grace, die we slechts twee keer in actie hebben gezien op de draaistoel, wachten kennelijk af op dat wat komen gaat. Na de uitzending van Beau op maandagavond, waar twee ex deelneemstersschokkende verklaringen aflegde, lijkt de conclusie duidelijk.

Het Gooise Spinnenweb

Spinnenweb The Voice of Holland

Meer DenD