Historisch afscheid voor bescheiden Angela Merkel

Angela Merkel
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

‘Ich bete an der macht der Liebe’, speelde de Bundeswehr tijdens de taptoe ter gelegenheid van het afscheid van Angela Merkel. De bondskanselier werd star aangekeken door de commandant, maar Merkel bleef stoïcijns naar de grond kijken.

Het militair vertoon werd volledig geneutraliseerd door de culthit Du hast den Farbfilm vergessen van Nina Hagen die op verzoek van Angela Merkel werd gespeeld.

Het afscheid van Angela Merkel, de eerste vrouwelijke bondskanselier in de geschiedenis en 16 jaar onafgebroken de absolute leider van Duitsland en Europa, werd een meer dan historische gebeurtenis.

Waarschijnlijk door de eenvoud van de politica, die opgroeide in de DDR en vervolgens als wetenschapper de opvolgster werd van Helmut Kohl. Merkel hield ook nog een korte toespraak, zonder enige opsmuk, emoties of zelfverheerlijking

Ze sprak over democratie, solidariteit en vertrouwen. Ze wenste haar opvolger Olaf Scholz een ‘gelukkige hand’ en veel succes toe. Het waren de woorden die passen bij haar sobere opvattingen die haar regeerperiode kenmerken, waarin ze zichzelf volledig ten dienste stelde van het verenigde Duitsland.

Haar muziekkeuze was natuurlijk opmerkelijk en meteen ook een statement met het nummer van Nina Hagen. De vrolijkheid spatte ervan af en ook de kapel van de Bundeswehr had er flink op geoefend.

Haar tweede keus, een liefdeslied, was bedoeld voor haar partner Joachim Sauer. Für mich, soll’s rote Rosen regnen van Hildegard Knef werd nog eens benadrukt door de grote bos rode rozen die er inderdaad ook klaar stond. Merkel nam er zelf een mee en gaf de andere aan Annegret Kramp-Karrenbauer, de minister van Defensie die Merkel aanvankelijk zou gaan opvolgen.

Wat werd het een memorabel afscheid van een staatsvrouw. Aanstaande woensdag draagt ze het ambt over aan Scholtz. Wat ze gaat doen na de overdracht is nog onbekend. Terug in de anonimiteit is het meest waarschijnlijke, verwachten de waarnemers.

Tags

ANGELA MERKELDUITSLAND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck