Overheid zit met 5 miljoen ondeugdelijke mondkapjes in haar maag

ZONDAG 17 MEI|zaterdag 16 mei 2020|Pieter Sijbesma
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH 

RIVM: Aantal overledenen: +27. Aantal opnames: +45. Aantal besmettingen: +189.

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 4.434.653. Aantal doden: 302.169. Coronavirus in 216 landen. (WHO).

5 miljoen ondeugdelijke mondkapjes Overheid zit met miljoenen afgekeurde mondkapjes in haar maag. Ze liggen deels nog opgeslagen in de hoop dat er toch nog iets zinnigs mee kan gebeuren. (AD)

Vier huisdieren positief getest: drie katten en een hond. Katten leefden bij een nertsenstal. De hond, een Amerikaanse bulldog, had een baasje met corona. ‘Mensen die ziek zijn moeten contact met hun huisdieren vermijden en anderhalve meter afstand houden’. Aldus min. Schouten (Landbouw). (Telegraaf)

De slooptocht van het coronavirus in het lichaam: bijna geen orgaan blijft onberoerd. Corona is raadselachtig en agressief. Als door de massale infectie met het coronavirus te veel poortjes van de cellen worden gesloopt, kan het kinine niet meer worden beteugeld en raken de bloedvaatjes in de longen lek. Vocht met bloedcellen en eiwitten lekt in een snel tempo de longblaasjes in, nog vóórdat het immuunsysteem fanatiek aan de slag gaat. Ook andere puzzelstukjes: covid-19 is niet alleen een longziekte, maar begint bij veel zwaar zieke patiënten met bloed dat stolt. Onderzoek 4 ziekenhuizen: 30%-40% van alle patiënten heeft een bloedprop. Laatste meldingen curieuze ziekteverschijnselen: wintertenen, bekleding van de darmwand met Ace2-poortjes (veroorzaakt diarree) en genetisch materiaal coronavirus aangetroffen in zaadcellen bij mannen (China).

Pleidooi: Snel testen cruciaal in coronatijd’. Aldus UMC Utrecht. ‘Als het testen niet snel gebeurt, is de toegevoegde waarde van contactonderzoek of een contact-app vrij klein’, zegt epidemioloog Bonten. Als er vier dagen zitten tussen de symptomen en de testuitslag, zal dit nooit lukken, blijkt uit de studie. (Volkskrant)

‘Helft mensen heeft afweercellen tegen coronavirus’. Aldus Amerikaans onderzoek van La Jolla Institute for Immunology, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Cell. Naast de afweer op basis van antilichamen bestaat er ook een afweer die op basis van witte bloedcellen (T-cellen). Waar antistoffen zich voornamelijk richten op de buitenkant van het virus, zetten de T-cellen de aanval breder in en richten zich ook op andere eiwitten van het virus. De conclusie werpt nieuw licht op de Covid-19-epidemie: het kan helpen verklaren waarom niet iedereen even ziek wordt van het coronavirus SARS-CoV-2. (NRC)

Vandaag zou de finale zijn geweest van het Eurovisie Songfestival. Onzekerheid blijft rond Eurovisiesongfestival 2021

POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

Minister De Jonge (VWS): in juni voor virustest naar GGD’s. GGD’s, laboratoria en leveranciers zeggen daar klaar voor te zijn. (Telegraaf)

‘Kabinet ziet gebruik mondkapjes in OV als wassen neus’. Het zijn maskers die „geen vorm van bescherming geven” tegen het coronavirus en ze mogen bovendien geen keurmerk bevatten. Aldus een richtlijn van het kabinet. OV-bedrijven zijn boos ivm verplichting om bescherming per 1 juni as te dragen. Personeel moet werken in treinen en bussen waar reizigers ‘een nepbescherming’ dragen, zegt een bron rond het ministerie van VWS. (NRC)

Zwendel met mondmaskers. Zorginstellingen worden op grote schaal geconfronteerd met ondeugdelijke mondkapjes. Certificaten vervalst etc. In ziekenhuizen extra controle, die bij verpleeghuizen achterwege blijft. 30 tot 40% komt niet door de keuring. ‘De tekorten zijn nog steeds enorm’, aldus Actiz, de branchevereniging voor zorgorganisaties. (AD)

Epidemioloog Roel Coutinho in interview: ‘Net als iedereen dacht ik: dit zal wel meevallen’ ‘Zolang er geen vaccin is, zijn we er nog wel een jaar mee bezig. Of twee jaar. Tot het aantal mensen dat geïnfecteerd is geweest groot genoeg is om de rest te beschermen. En dan nog moet je weten of mensen niet opnieuw geïnfecteerd kunnen raken. Hoe goed ze zijn beschermd als ze ziek zijn geweest, en hoe lang.’ (NRC)

’Overgrote deel van de banen blijft behouden’. Aldus min. Hoekstra (Fin.). ‘Het steunpakket is ook bedoeld om met elkaar vertrouwen te houden in een goede economische uitkomst.’ CDA’er wil coronarekening niet afwentelen op burgers, maar op lange termijn betalen uit economische groei. (Telegraaf)

Angst bij ex-patiënten om opnieuw corona te krijgen. Revalidatiecentra zien zwaar getraumatiseerde patiënten. Ook angst om uit isolatie te gaan. ‘Een aantal van mijn patiënten durfde gewoon niet zonder mondkapjes, bril of schort. Ze zijn bang om weer besmet te raken, er is angst om met onbeschermde mensen in contact te komen.’ Aldus revalidatiearts Harberts. Ex-patiënt Gort: ‘Zie het als oorlog. Het thuisfront is altijd bloeddorstiger dan de mensen die het echt meemaken.’ (AD)

‘Nederland moet meer zelf gaan produceren.’ Min. Wiebes (EZ): ‘We moeten wel verstandiger nadenken over waar we onze dingen vandaan halen en risico’s spreiden.’ Meer investeren in innovatie en toponderwijs. ‘De beste manier om al dat banenverlies en die oplopende staatsschuld op te vangen, is nieuwe manieren zoeken om geld te verdienen.’ (AD)

‘Vaccins produceren doe je niet zoals een brood bakken’. Luc Debruyne, strategisch adviseur van de internationale vaccincoalitie CEPI en oud-CEO van GSK Vaccines, verwacht over 15 tot 18 maanden een vaccin. Hij ziet twee richtingen in methode ontwikkeling vaccin: de klassieke vaccins, bijvoorbeeld op basis van gedood virus en de innovatievere technologie, zoals kandidaat-Covid-19-vaccins op basis van messenger-RNA (de genetische code om een stukje van het virus aan te maken nvdr). Hij waarschuwt voor de complexiteit van de productie. (De Tijd)

Onderzoek National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) naar besmettingsgevaar aerosole (niezen, hoesten en praten) door praten in gesloten ruimte. (Der Spiegel)

Van Vollenhoven wil onderzoek naar oorsprong coronavirus

MEDICIJNEN

Landen investeren in vaccinontwikkelaars en claimen ook de rechten voor eerste gebruik voor hun inwoners De Franse farmaceut Sanofi nam bijv. geld aan van de VS, in ruil voor hun eerste vaccins. Coronagazant Sijbesma: ‘We moeten bedenken: hoe gaan we straks met elkaar om in de wereld?’ (Op1)


ECONOMIE

Bedreigingen bij reisbureaus over verwarring vouchers. Mensen willen hun geld terug. TUI en Sunweb hekelen de tegenstrijdige uitspraken van de autoriteiten. Branche houdt vast aan omstreden vouchers (NOS, Telegraaf)

Meer dan een half miljoen Nederlanders krijgen dit jaar geen vakantiegeld van hun werkgever vanwege de coronacrisis. Ongeveer 11 procent van de werkenden heeft geen idee of het vakantiegeld wordt uitgekeerd, zo blijkt uit onderzoek van werknemersvakbond CNV. (Trouw)

Frankrijk en Spanje rekenen niet meer op buitenlandse toerist. Tot 15 juni niemand welkom, daarna onduidelijk. Hotels op de Canarische eilanden, Balearen en Costa Dorada wel open. (AD)

Rijen voor winkels blijven in straatbeeld. Eenrichtingsverkeer voor voetgangers in binnenstad Utrecht en wachtplaatsen bij drukke plaatsen. Oplossingen: meer matrixborden, klantenteller en audio als klanten 1,5 meter niet in acht nemen. (NOS, Telegraaf)

Air Canada, de grootste Canadese vliegmaatschappij, schrapt 20.000 banen. (Trouw)

Economische ‘records’ corona: Hoogste ziekteverzuim, grootste afname van gewerkte uren, sterkste daling aantal banen, pessimisme groter dan na de financiële crisis, lager consumentenvertrouwen, daling binnenlandse consumptie, grootste economische krimp ooit. (Volkskrant)

Nederland komt er ondanks harde dreun nog genadig vanaf. Elders in Europa economische crisis ernstiger. Oorzaak ligt vooral bij een terugval van de particuliere consumptie. (FD)

Het UWV heeft inmiddels al €4,1 mrd overgemaakt aan ondernemers en bedrijven die gebruikmaken van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW). (FD)

Econome Sandra Philippen in column: ‘Een aanpassing van een economie is een traag en pijnlijk proces. Zowel voor ondernemers die hun levensdroom in duigen zien vallen, als voor werkenden voor wie werkloosheid de meest rottige periode uit hun leven zal zijn. In een ‘normale’ crisis kan die aanpassing het waard zijn, omdat daarachter het herstel gloort. Maar of deze enorme reset die er zit aan te komen het waard is, hangt af van hoe snel er een vaccin is en van wat het de staat kost om de economie overeind te houden terwijl we daarop wachten.’ (AD)

Italië wil vanaf 3 juni het reizen tussen regio’s weer toestaan. Met deze maatregel wil de Italiaanse overheid het toeristenseizoen redden. Verder bracht de regering richtlijnen naar buiten, die toerisme op een veilige manier kan laten plaatsvinden. Zo worden bijvoorbeeld strandbedden op anderhalve meter van elkaar geplaatst. (NU)

KLM

BUITENLAND

Premier Johnson pakt obesitas aan. Hogere belasting op suikerhoudende producten. Bewegen en fietsen gestimuleerd. Reden: zwaarlijvigheid is risico bij corona. (The Times)

Duitsland is ‘coronaweltmeister’. Geen land in Europa heeft de coronacrisis zo voortvarend aangepakt. Doortastend en vroeg optreden. Aantal doden (94 per miljoen inwoners is lager dan waar ook in Europa. Ook de exit goed voorbereid. De steun neemt nu wel af voor de maatregelen (‘preventieparadox’). 70% van de Duitsers rekent op een tweede coronagolf. Winkelketen Karstadt Kaufhof sluit 80 van de 170 filialen. (Volkskrant, Der Spiegel)

Coronagazant Feike Sijbesma waarschuwt voor een stille ramp in Afrika, die door de lockdown in de Westerse samenleving op dit moment ontstaat. ‘Tussen drie en negen maanden is er een gigantische hongersnood in Afrika’. ‘Te weinig voedsel, sprinkhanen, klimaat en de covidproblemen van ons. Voor honger is een vaccin: dat is voedsel’, aldus Sybesma. (op1)

Corona krijgt vat op Jemen: ‘het wordt rampzalig’. Inschatting: 40.000 doden. Gezondheidszorg door burgeroorlog uitgehold. ‘Na vijf jaar oorlog hebben ze hier overduidelijk iets anders aan hun hoofd dan een onzichtbaar virus. (NOS)

Pieter Sijbesma
Coronagazant Feike Sijbesma voorspelt ramp voor continent Afrika: ‘Het enige vaccin tegen honger is voedsel’. Foto: Flickr.

COMMENTAREN KRANTEN

De Telegraaf: Het is niet te voorkomen dat er bedrijven omvallen en mensen hun baan verliezen. Dat is een hard gelag. Maar gelukkig heeft Nederland flinke financiële armslag om ook de komende maanden ondernemers en werknemers genereus te blijven steunen.

De Volkskrant: Als er duidelijke afspraken worden gemaakt over de financiering van de staatsschuld, kan de overheid de economie ook de komende maanden overeind houden. Dat zal de stemming in het land enorm ten goede komen, want het zal een hels karwei worden om uit te leggen waarom de ene baan wel wordt beschermd en de andere niet.

AD: Dat uit meerdere onderzoeken in het buitenland blijkt dat er een verband is tussen vervuilde lucht en de verspreiding van het coronavirus, is iets om ons zorgen over te maken. Het virus kan zich hechten aan fijnstof in de lucht en zich zo over een grotere afstand verspreiden.

Tags

BORIS JOHNSONCORONA VANDAAGMONDKAPJESRIVMTRUMPTUIVACCINWHO

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck