Hoe kun je op vakantie komende zomer?

woensdag 13 mei 2020|Maison van den Boer
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH NIEUWS

RIVM: Aantal overledenen: +54. Aantal opnames: +35. Aantal bezette IC-bedden: 451 (-35)

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 4.098.018. Aantal doden: 283.271. Coronavirus in 215 landen. (WHO)

Meer sterfte dan in de officiële RIVM-cijfers. Van 27/4 tot en met 3/5 overleden er bijna 3.300 mensen. Dat waren er 550 meer dan gebruikelijk. (CBS)

Voorzichtige daling besmettingsgraad Duitsland. Van 1,1 terug naar 0,94, meldt het Robert Koch Institut. Dat betekent dat 10 besmette personen 9 tot 10 andere mensen besmetten. Deelstaat Bayern is het zwaarst getroffen met 44.800 besmettingen en 2209 doden. Totaal aantal sterfgevallen in Duitsland: 7.634. (Spiegel)

Opnieuw waarschuwing viroloog Osterhaus na ‘onverantwoord gedrag’ delen van de bevolking. Hij verwacht in juni oplopende cijfers. ‘We waren een heel eind. We hebben een kans gemist.’ 

‘Patiënten mijden zorg nog steeds uit angst voor het coronavirus’. Aldus de Federatie Medisch Specialisten. Mensen zijn bang om in het ziekenhuis het coronavirus op te lopen, of om de zorg onnodig te belasten. Een hartpatiënt overleden, omdat hij 112 niet durfde te bellen. (Trouw)

WA

POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

PvdA eist dat er geen ontslagen vallen als er steun wordt verleend van de overheid aan bedrijven in problemen. ‘We moeten vasthouden aan de eis: hou mensen in dienst. Want als je aan de ene kant uit belastinggeld van de verpleegkundige het salaris laat betalen en tegelijk mensen ontslaat, zijn we niet goed bezig. Dat zou een kolossale vergissing zijn.’. Aldus Asscher (PvdA). (Volkskrant)

Herstelfonds Europese Commissie voor toerisme. Eurocommissaris EZ Gentiloni voorziet toch een vakantieseizoen, ondanks corona. Burgers uitsluiten op basis van nationaliteit wordt niet geduld. (Volkskrant)

Europese Commissie: geld terug bij geboekte vakantie. Geld in plaats van vouchers ter bescherming burgers, maar kunnen luchtvaartmaatschappijen dat wel betalen zonder om te vallen? Aantal adviezen voor reisindustrie: in bussen aparte ingang en een aparte uitgang. Banken en tafels weg bij terminals op vliegvelden. (NOS)

Verstoppingen bij pompen van waterzuiveringsinstallaties. Mondkapjes en andere beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, door het toilet gespoeld. Aldus waterschapsbedrijf Limburg. (Volkskrant)

Vice-president Wereldbank Ritzen in een opinie: ‘De herstart vergt ook versterkte politieke samenwerking in Europa. Dat is naast het geopolitieke belang nodig om die ecologische en economische duurzaamheid, urgente belastingheffing op internationale bedrijven en een sociaal Europa te kunnen realiseren. En, weinigen zullen dat nog ontkennen, voor het bestrijden van crises die zich niet storen aan landsgrenzen.’

Psychiater Damiaan Denys waarschuwt: ‘Veel mensen gaan nadenken over hun leven, dat is gevaarlijk en bedreigend. Ik merk het ook bij mijzelf. Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Het is een kans om ons leven te herijken.’ (Op1)

Onderzoek Stichting Palliatieve Zorg naar zorgverlening aan mensen die op sterven liggen. Afscheid nemen van geliefden en dierbaren is niet waardig door de maatregelen ivm corona. Enquête via palliaweb.nl. (AD).

Onderzoekers beweren dat 31% van virus veroorzaakt worden als gevolg afbraak ecosysteem door o.a. wereldwijde kap bossen. Greenpeace zet hierover video online. (o.a. Facebook)

Ali B

MEDICIJNEN

Gilead Sciences heeft met 5 medicijnproducenten in India en Pakistan een overeenkomst gesloten om het antivirus medicijn remdesivir in 127 landen te produceren en te verkopen. Het gaat met name om landen als India, Afghanistan, Noord-Korea, Zuid-Afria etc. (BBC)

In België grootschalige klinische studie naar de inzet van bloedplasma van genezen patiënten. De DAWN-plasma-studie is een samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen in Wallonië, Vlaanderen en Brussel. Ook in Nederland zelfde studie met o.a. Sanquin. (De Tijd)

Het Duitse farmabedrijf Biontech verwacht tegen eind juni, begin juli, de eerste resultaten van zijn klinische tests voor een vaccin tegen het coronavirus. Aldus CEO Ugur Sahin. De tests op proefpersonen in Duitsland en de VS, moeten de veiligheid, efficiëntie en optimale dosering van vier potentiële vaccins in kaart brengen. Tests met 200 gezonde vrijwilligers in Europa en 360 in VS. (De Tijd)


ECONOMIE

Corendon komt met ‘onbetrouwbare’ sneltest Orient Gene Rapid Test. RIVM en de Taskforce Serologie raden test af, maar reisorganisatie begint er al vandaag mee. Voor €69 worden mensen getest in een hotel van Corendon. Reactie Corendon: ‘Test voldoet aan Europese regelgeving’. Reactie Geurts van Kessel (Erasmus): ‘Test niet goed genoeg’. (NOS)

Twitter-topman Dorsey: Voor altijd thuiswerken, ook na corona. Google en en Facebook-werknemers blijven in ieder geval tot het einde van dit jaar thuiswerken. (De Tijd)

Reisbranche wil zomerseizoen redden. Veel Nederlanders zouden toch naar het buitenland willen. Toeristen moeten dan op vakantiecomplex verblijven. ClubMed wil munt slaan uit de vakantiedorpen, maar TUI heeft wel bedenkingen. ‘69% TUI-klanten wil met vakantie, mits toegestaan door autoriteiten.’ Sunweb schrapt een vijfde pakketreizen. (Telegraaf, AD)

Ryanair hervat 1 juli 40% van het vluchtschema. Frequentie en bezettingsgraad gaan omlaag. (FD)

Cateraar Maison van den Boer vreest voor faillissement door coronacrisis. Directie vraagt in brief om 80% kwijtschelding schulden. Na herfinanciering begin dit jaar continuïteit onzeker. ‘De brief is verstuurd uit nederigheid’, aldus directie. (Brabants dagblad, FD)

Terugbetaling coronasteun dreigt voor deel werkgevers’. Loonsubsidie van de overheid houdt geen rekening met incidentele beloning in januari. Waarschuwing fiscalisten KPMG Meijburg. (FD)

Test voor 12.000 medewerkers slachthuizen bepleit. Centrale Organisatie voor de Vleessector: ,,Ook wij staan in de front-linie’. Schotten tussen werkplekken. Maar een derde werkt niet op 1,5 meter afstand, meldt de FNV. (AD)

Ook hoger opgeleiden zijn nu onzeker’. Aldus SCP-directeur Putters. ‘We vinden dat de overheid ons moet beschermen, maar we willen overal vragen bij kunnen stellen. We willen ons niet alleen laten leiden door politici, maar ook door experts.’ Putters pleit ervoor om bestaande plannen op het terrein van pensioenen en arbeidsmarkt versneld uit voeren. (NRC)

Beursorganisator RAI wil weg uit ‘evenementenhoek’ van coronamaatregelen. Nog geen groen licht hiervoor. ‘Als Ikea en de Bijenkorf open kunnen zijn, kunnen wij dat ook’. Aldus Rai-topman Riemens. (FD, NRC)

’Betere cijfers al na de zomer’. ECB-econoom: dieptepunt crisis is nu bereikt. ‘Krimp van 5 tot 12% in eurolanden. Lane denkt toch weer aan eurobonds voor armlastige landen. (Telegraaf)

Sportscholen stappen naar de rechter en slepen sporttoestellen naar buiten. Verbod wordt omzeild door het buiten sporten op de toestellen. Drie miljoen Nederlanders kunnen al twee maanden niet naar de sportschool. (Volkskrant)

Maison van den Boer

BUITENLAND

De Amerikaanse topviroloog dr. Anthony Fauci waarschuwt in hoorzitting Senaat dat staten zich aan de voorwaarden van de versoepelingen moeten houden (o.a. constante daling aantal besmettingen) voordat er versoepelingen kunnen komen.  Oplaaien virus kan grote gevolgen (‘nodeloos sterven en lijden’) hebben. En ook: ‘We zien ontwikkelingen bij kinderen ontwikkelingen bij kinderen rond corona, ook gerelateerd aan Kawasaki, die we nog niet eerder hebben gezien in studies uit China.’ Forse stijging aantal doden in VS gisteren: 1894. (NBC, etc.)

Honderden Russische jonge militairen met corona. Zonder mondkapje 15.000 militairen bij parade op het Rode Plein. 232.000 coronabesmettingen in Rusland. (Volkskrant)

Brazilië meldt hoogste aantal coronadoden tot nu: 881 nieuwe coronadoden. Lockdown verlengd in grote steden tegen de zin in van president Bolsonaro. (NOS)

Reizigers naar Spanje moeten vanaf vrijdag 14 dagen in quarantaine. Regel geldt totdat in Spanje de lockdown geheel is opgeheven. Zelfde maatregel o.a. in Nw-Zeeland, Z-Korea, Australië, China en mogelijk UK. (Volkskrant)

‘Scholen sluiten is overbodig’. Aldus de Zweedse topambtenaar Carlson. Geen lockdown in Zweden en geen vrees voor tweede uitbraak. (Spiegel)

Los Angeles: drie maanden langer in lockdown. Inwoners moeten mogelijk nog drie maanden thuis blijven. Stranden gaan wel open om te sporten, zonnebaden verboden. (LA Times)

Johnson onder vuur vanwege chaotisch optreden in coronacrisis. Chaos alom: OV is niet berekend en bedrijven ook niet op corona. Bovendien: Johnson oogt moe en herstelt nog na corona. (Daily Mail)

Toename homofobie na tweede uitbraak in Z. Korea. Veel nachtclub bezoekers reageerden niet op verzoeken autoriteiten ivm bescherming privacy. Seksuele minderheden durven zich niet te melden voor een test. (Volkskrant)


COMMENTAREN KRANTEN

De Telegraaf: Het is een bekend gegeven dat als de autodruk in de spits met slechts tien tot vijftien procent afneemt, de files voorbij zijn. Dat moet met de huidige corona-ervaringen een haalbare kaart zijn.

AD: Directies van verpleeghuizen en de overheid hadden wel sneller betere oplossingen kunnen aanbieden om het leed te verzachten. Met bijvoorbeeld speciale ruimten waar bewoners en familie, gescheiden door een plastic wandje, onder het genot van een kop koffie bij elkaar op bezoek hadden kunnen gaan.

Trouw: Festivals moeten kleinschaliger, willen ze overleven. Wen er maar aan. 

NRC: Moeten bedrijven die in de economie van straks misschien niet meer levensvatbaar zijn, nog steeds worden ondersteund? En wie beslist dat? En dan zijn er ook prachtige bedrijven die toch wat langer nodig zullen hebben om te overleven.

Tags

COVID-19DUITSLANDKONING WILLEM-ALEXANDERPVDAREMDESIVIRTRUMP

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie