Huishoudbode: Citroen, goed tegen kwaaltjes

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Ik weet niet hoe het komt, maar een citroen is een ondergewaardeerd product. Nederlanders kopen gemiddeld 1 kilo citroenen per jaar. Niet zelden als decoratie van een glas cola dan wel een bacootje. In Azië wordt minstens het tienvoudige gebruikt.

Kwaaltjes

Ik moet ook toegeven dat de Bodetjes de citroen vaak vergeten ofschoon ik vroeger mijn ruwe ellebogen regelmatig inwreef met een stukje citroen en dat hielp geweldig. Onlangs heb ik de groezelige nagels van mijn voeten in een badje met warm water en citroensap gelegd en ook dat werd een succes.

Een citroen is rijk aan vitamine C. Als u consequent citroen gebruikt, bijvoorbeeld een paar druppeltjes in een glas water, of elke dag een uitgeknepen citroen in een glas water met een beetje honing, heb je geen antirimpelcrème meer nodig. Het zuivert als het ware je huid en lichaam en zou tegen allerlei aandoeningen kunnen helpen. Zoals hoge bloeddruk en nier- en blaasproblemen.

Citroen is ook een smaakmaker in tal van gerechten en allerlei (fruit)vlekken kun je met citroensap verwijderen of koper oppoetsen.  Als u een paar druppeltjes nodig heeft, prik dan met een cocktailprikker een gaatje in de citroen, of koop citroen in een flesje. U kunt ook limoen kopen. Dat is geuriger en heeft meer aroma en bevat meer sap.

 

Maria Oranje uit Goes is een echte citroenliefhebber en zij verdient een waardebon dankzij haar tips.

* Een citroen in partjes in gekookt water 5 minuten in een oven of magnetron op 180 graden en het vet druipt van de oven en dat is makkelijk met het verder schoonmaken;

* Doe het sap van een halve citroen in een emmer zeemwater en de ramen worden blinkend schoon. Als u glazen wil laten blinken, kunt u citroensap aan het water toevoegen;

* Een beetje heet water uit de waterkoker of Quooker in een bakje op een halve citroen gieten en een tijdje laten staan en nare geurtjes verdwijnen. U kunt ook een paar druppeltjes citroen in uw handen wrijven en naspoelen met koud water als u bijvoorbeeld uien of knoflook heeft gesneden;

Maria heeft gelijk als zij schrijft: ,,Een kan water met citroenschijfjes mag op een (tuin)tafel niet ontbreken. Doe er nog een takje munt en/of komkommer bij. Leuk en gezond.”

Ik zou zeggen: uitknijpen!


 

Winkel van de maand

Mooiste boekentempel van de wereld

Wie Maastricht bezoekt, kan boekentempel Dominicanen tussen Vrijthof en de Markt niet over het hoofd zien.

Het is niet de grootste boekwinkel van Nederland maar wel de mooiste. Wat wil je, gevestigd in een 700 jaar oude Dominicaner Kerk in hartje stad. Het is misschien wel de mooiste boekwinkel aller tijden en volgens de toonaangevende Engelse krant The Guardian ‘gemaakt in de hemel’.

Ik was er een paar maanden geleden en kocht het boek De Bourgondiërs. Ik ben nog van het ouderwetse boek. Volgens Desirée Verbeet van de pr-afdeling lezen jongeren nog steeds, ook het gedrukte boek.

Dominicanen met gemiddeld 25 tot 30 personeelsleden organiseert tal van activiteiten, er wordt ook veel muziek verkocht, er is een café in het voormalige priesterkoor en je kunt er tweedehands boeken aanschaffen. Maar u kunt ook terecht voor e-books, of een van de meer dan 100.000 boeken online bestellen, e-books en ook luisterboeken.

Maar eerlijk is eerlijk, wandel eerst rond in dit boekenparadijs en snuif de geur van het gedrukte papier op.

In 2006 ontstond na een ingenieuze restauratie een boekwinkel in de kerk. Blikvanger is de inloopboekenkast met meerdere verdiepingen.

Volgens Desirée Verbeet gaat het hartstikke goed. Want zoals CNN het in 2015 verwoordde: het is ook nog een van de gaafste boekwinkels ter wereld.

Dominicanen

Dominicanerkerkstraat 1

Maastricht

www.boekhandeldominicanen.nl


Vignet: Helpt ’t of helpt ’t niet

Smeren met aftersun

Er zal ook deze zomer weer voor een kapitaal aan aftersun op het al dan niet verbrande lichaam zijn aangebracht. En nog steeds. Hebben we deze flesjes, die soms peperduur zijn, eigenlijk nodig?  Om te beginnen helpt aftersun niet om huidschade te herstellen, ook al staat dit vaak wel in verdekte bewoordingen op de verpakking.  Aftersun bevat menigmaal menthol, alcohol en parfum. Dat geeft een gevoel van verlichting op de rode huid, maar dat is tijdelijk en het kan tevens de huid uitdrogen en de ontsteking van de huid alleen maar verergeren of andere irritaties veroorzaken.  Het bestanddeel aloë vera geeft wel een verfrissend gevoel, maar helpt evenmin.

Je kunt een verbrande huid het beste koelen met water of met een neutrale en vaak veel goedkopere zalf zonder alcohol of parfum. Het liefst lekker vettig. Dit voorkomt een droge huid. Als je heel erg verbrand bent kun je hormoon- of eczeemzalf gebruiken, maar daar is meestal eerst toestemming van de huisarts voor nodig.


Tips van de maand

Streeploos

Samira Jadi heeft geen problemen met streeploze, glanzende ramen en spiegels. Zij maakt een sopje met een paar druppels Dreft en glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Daarna met een spons aanbrengen en met een (thee)doek droogmaken.

Doekjes van Dirk

Netty is bijna verslaafd aan de reinigingsdoekjes van het huismerk van Dirk, 1 de beste. ,,Ik heb diverse andere schoonmaakdoekjes geprobeerd, maar die waren of te dun en te klein, of te droog. Of het werd gewoon niet schoon. Ik maak met de doekjes mijn zwart granieten aanrechtblad schoon, maar ook de plavuizen, de wc, de koelkast en de vieze handen van het werken in de tuin. Voorts de wc en de koelkast, Sinds kort is onze dochter het huis uit en ik betrapte haar op het ‘pikken’ van een verpakking van de doekjes. ,,Want die hebben ze niet in onze supermarkt,” zei ze knipogend. ,,Dus nu koop ik elke week twee verpakkingen.”

Kunstgebit

Anneke heeft sinds kort twee gebitsplaatjes. Deze heeft ze te danken aan haar jarenlange verzuimbezoeken door angst voor de tandarts. De tandarts gaf als advies de gebitsplaatjes met Steradent te reinigen. De mondhygiëniste stelde echter dat met Steradent niet alle aanslag verdwijnt. Nu poetst ze haar gebitsplaatjes met gewone ouderwetse zeep en af en toe de plaatjes in e  en bakje met water en schoonmaakazijn doen en schoon is uw gebit.

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op huishoudbode.nl

Tags

COLUMNEMILE BODEGOESHUISHOUDBODEWINKEL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck