Huishoudbode: Koop, Doe het zelf!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

In het Coronatijdperk beleefden de bouwmarkten een opleving. Zelfs de grootste stuntelaars voelden zich geroepen spullen te kopen om thuis een klus te klaren.  

Namen van bitjes

Ik had vroeger twee linkerhanden, maar met het verstrijken van de jaren word ik steeds handiger. Dat moet ook wel, want we hebben een groot huis en een gigantische tuin en als je alles laat doen, gaat dat aardig in de papieren lopen. Dus ik schilder, hang een lamp op, maak in mijn waadpak de vijver schoon, timmer een ril voor de takken, stel een compostbak samen of boor een gat.  

Ik heb eigenlijk meer gereedschap dan ik aankan. Zo ben ik er pas onlangs achter gekomen dat de bitjes allemaal een naam hebben. Inbus kende ik, maar van pozidrivkruiskop, torxkop en gleufkop had ik nog nooit gehoord. Gleufkop vind ik trouwens een mooi scheldwoord.  

Toen ik vrij recent een plafonnetje moest schilderen, voorkwam ik dat de kwast ging lekken door een kleine en oude spons door de steel te steken. Als ik met de hand schuur, gebruik ik altijd een zogeheten schuurkurk waar je schuurpapier omheen draait. Dat werkt veel prettiger.  

Nooit geweten dat houtverbindingen sterker worden als je de nagels (spijkers) er iets schuin intikt.  

Gevaarlijk

Klussen is altijd een risicovolle belevenis. Jaarlijks raken circa 130.000 mensen gewond tijdens het doe-het-zelven. In 2013 kwamen 16.000 klussers op de afdeling spoedeisende hulp terecht. 

Dat mij dit nog nooit is overkomen, mag een wonder heten. Waarschijnlijk omdat ik van mijn vrouw geen zaagtafel mag kopen. ,,Dan heb je straks geen vingers meer en kun je geen verhalen meer  voor DenD typen”,  zei ze. 

Ik ben in de coronamaanden een stuk wijzer geworden door het boek ‘1001  reparaties in huis’ dat ik als lid van de Consumentenbond als PDF-document kon downloaden. Een geweldig boek voor beginners en geoefende doe-het-zelvers van de hand van Alfred Jacobsen die 30 jaar bij de Consumentenbond werkte.  

Dankzij dit document heb ik een aantal oppervlakkige beschadigingen en krassen aan tafelbladen en kastdeuren gerepareerd. Ik kocht reparatiewas. Je brengt met een meegeleverde spatel een kleine hoeveelheid was aan en krabt daarna de overtollige was weg. Er zijn talloze kleuren die je ook kunt mengen. Ook te koop als wasverwarmer. Simpel, maar ik had nog nooit van reparatiewas gehoord.  

Tags

EMILE BODEKLUSSEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck