In de hoofdrol: Joost Klein

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

Joost Klein is de Nederlandse troef op het Eurovisie Song-festival 2024 in Zweden. Met zijn onconventionele stijl, van botsautobeats tot diepgaande nummers over persoonlijke worstelingen, brengt de muzikant en internetfenomeen een unieke flair naar het Eurovisiepodium. Zal zijn eigenzinnigheid Nederland naar de overwinning leiden?

Joost Klein is op 10 november 1997 geboren in Leeuwarden, waar hij op het Stedelijk
Gymnasium zat. Hij heeft een broer en een zus die zo’n vijftien jaar ouder zijn dan hij. Inmiddels is de voormalig YouTuber uitgegroeid tot muzikant, schrijver en artiest. Joost stopte op zijn achttiende met school: “Ik heb alles via internet geleerd.”

Ik het kort

2008: begint YouTube-kanaal EenhoornJoost
2016: eerste EP Dakloos
2017: album Scandinavian Boy 
2018: album M Van Marketing met Donnie en eerste keer op Lowlands
2019: album en dichtbundel Albino en album 1983
2020: EP Joost Klein 7 en cover ‘Ik Wil Je’ met De Kreuners
2021:  single ‘Fok De Blok’vmet StuBru
2022: album Fryslan en grote shows op o.a. Pinkpop, Rock Werchter, Zwarte Cross en Pukkelpop
2023: Deelname De slimste mens ter wereld, België

Verlies ouders

Joosts album ‘Fryslân’ duikt diep in het thema van het verlies van zijn ouders op jonge leeftijd, zijn mentale worstelingen en de ellenlange wachtlijsten voor de GGZ. Toen Joost twaalf was overleed zijn vader aan kanker en een jaar later verloor hij zijn moeder. Zijn moeder mocht na een verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis naar huis, maar eenmaal thuis kreeg ze een hartaanval die haar fataal werd. Joost was net op bezoek. In nummers als  ‘Papa en Mama’ deelt hij zijn gevoelens over de dood van zijn ouders en in ‘Florida 2009’ belicht Joost de crematie van zijn ouders. Toch is zwaarmoedigheid niet aan hem besteed: „Ik heb mijn gedachten en gevoelens omgebogen naar iets positiefs, iets waarmee ik de kost verdien en waar andere mensen blij van worden”, zo laat Joost weten.

Mentale problemen

Stien den Hollander, oftewel S10, die in 2022 op de elfde plaats eindigde op het Songfestival in Turijn, was net als Joost openhartig over haar mentale problemen. In het verleden werd Stien opgenomen vanwege stemmingsstoornissen  en een depressie. In muziek vindt zowel Stien als Joost een uitlaatklep. 

Tags

JOOST KLEIN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck