Injecties en pistolen: zó regeert de omstreden emir van Dubai

Emir van Dubai
Door: Charlotte Wijnen
27-07-2021

De telefoonnummers van prinses Latifa en prinses Haya, de dochter en ex-vrouw van de emir van Dubai, zijn opgedoken op de lijst van spionagesoftware Pegasus. Maar de heerser van Dubai ging nog véél verder dan dat…

Kalmeren met injecties

De telefoonnummers zijn volgens de krant The Washington Post ingevoerd in de dagen en uren nadat Latifa in 2018 was begonnen aan een poging haar thuisland te ontvluchten. Latifa vluchtte uit angst voor haar vader, sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum. Hij zou Latifa en zijn andere dochters kalmeren met injecties en pistolen achterlaten op kussens. Daarnaast kan ze geen kant op in Dubai. ,,Ik mag geen auto rijden, ik krijg geen paspoort, ik mag niet reizen”, zei de prinses al eerder.

Verdoofd en teruggebracht

Met de hulp van vrienden, onder wie haar vroegere fitnesslerares Tiina, reed ze naar de kust van Oman voor haar vluchtpoging. Van daaruit vaart ze met een jetski naar open water en stapt ze over in een zeiljacht.

Maar voor de kust van India werd de prinses in maart van dat jaar betrapt. Ze werd verdoofd en teruggebracht naar Dubai, waar ze opgesloten werd en van het toneel verdween.

‘Ik word gevangen gehouden’

Tiina kreeg in 2019 plots een telefoontje van de prinses, via een mobiel waar de bewakers van de prinses niets van af wisten. ,,Ik word gevangen gehouden in een villa. Ik kan niet eens naar buiten voor wat frisse lucht”, aldus de prinses, die ook video’s stuurt.

Tiina besluit direct de video’s aan BBC te geven uit angst voor Latifa’s lot en wat haar nog meer te wachten staat. Maar haar vader houdt ondertussen vol dat er niets aan de hand is.

De ambassade van de Emiraten benadrukt dat Latifa thuis wordt verzorgd. Ze zou daar worden geholpen door haar familie en medische professionals. De berichtgeving over de prinses zou volgens de autoriteiten ‘geen recht doen aan de situatie waarin ze zich feitelijk bevindt’.

Latifa niet de enige

Maar Latifa is niet de eerste van de 25 kinderen die op de vlucht sloeg. Ook prinses Shamsa ontsnapte aan haar bewakers en zei dat ze in een auto werd gesleurd, een spuitje en pillen kreeg. Toen ze werd ontdekt, werd ze meteen teruggevlogen naar Dubai.

Meer DenD