Jaar met gouden randje voor ‘Beste Zanger’ Lee Towers 

Door: Vanessa Bontje
25-11-2018

Al jaren is Lee Towers (72) een vaste waarde binnen de Nederlandse showbizz, maar ook 2018 is voor hem een jaar om door een ringetje te halenNadat vorig jaar in Rotterdam twee woontorens naar hem werden vernoemd, hij na twee koninklijke onderscheidingen de Edison Oeuvre Award in ontvangst mocht nemenmaakte hij ook dit jaar nog als deelnemer aan De Beste Zangers van Nederland de tongen los. ,,Ik zit bijna 44 jaar in het vak”, zegt Lee, die al 46 getrouwd is met zijn Laura. 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het laat zich het best omschrijven als ‘een golf van succes’ waarop Lee Towers zit. Nadat vorig jaar zijn favoriete voetbalclub Feyenoord na 18 jaar weer kampioen werd, gaat het de zanger nog steeds erg voor de wind.  

Toch blijft de zanger nuchter. ,,Alles wat ik krijg, ben ik blij mee en waardeer ik buitengewoon, mits het positief is. Bijvoorbeeld de Edison Oeuvre-award is niet zomaar een prijs. Dat is een eerbetoon uit ons vak voor de 46 albums die ik tot dusver in mijn carrière heb gemaakt en voor de 51 Gala’s of The Year die ik in Ahoy’ gaf, waarmee ik een pioniersrol heb gespeeld in de Nederlandse showbusiness.” 

Gelovig

Lee Towers werd geboren in Bolnes onder de rook van Rotterdam als Leen Huijzer. Hij groeide op, in een kansarm, conservatief en gelovig Nederduits hervormd nest. ,,Ze waren thuis streng in de leer. Mijn vader vond de kerk niet zwaar genoeg, waardoor wij gelijkgestemde gelovigen bij ons thuis over de vloer kregen. Zij debatteerden met elkaar en luisterden naar mijn vader, die de bijbel uit zijn hoofd kende en dominee had kunnen zijn! Op zondag zaten we altijd met 5 broers en onze oudste zuster rond de tafel te luisteren als mijn vader voorlas uit de Grote Statenbijbel, zo een nog met van dat koperen beslag.” 

Lee ging begon als bankwerker op een scheepswerf bij Boele in Bolnes, werd scheeps-dieselmonteur en later onderhoudsmonteur van onder andere grote torenkranen in de havens van Rotterdam. Hij had met vrienden op zijn 15e jaar al in een bandje en stond al snel bekend om zijn mooie stemgeluid. Het duurde dan ook niet lang dat Lee zich bewust werd, dat muziek belangrijk voor hem was. Hij beleefde er veel plezier aan en kon zich erin uiten.  

Jazz

Naast vakman in de haven, trad Lee met zijn bands op in de weekenden in dancings en clubs. Ook begeleidde hij met zijn band The Drifting Five bekende artiesten zoals Ben Cramer en Imca Marina 

Imca was destijds al zo onder de indruk van zijn stem, dat zij zorgde dat Lee zijn eerste Nederlandstalige single op kon nemen bij Phonogram, geproduceerd door John Woodhouse. Lee zong liever Amerikaanse repertoire, wat hem op het lijf was geschreven.  

In 1975 kreeg hij de kans om met gerenommeerde jazzmuzikanten een aantal songs op te nemen. Willem Duys bracht deze in zijn AVRO-radioprogramma Muziek Mozaïek onder de aandacht en voorspelde hem een grote carrière.  

De artiestennaam ‘Towers’ werd bedacht en had mede te maken met de hoogte waarop doorgaans kraanwerkers opereren. De carrièreswitch van Lee werd niet zo goed begrepen door vader Huijzer, geboren in 1888. ,,Liever had hij gezien, dat ik een echt vak leerde om later mijn brood te kunnen verdienen. Hij was allemaal herrie en goddeloos in zijn ogen.” 

Hoewel zijn vader het echte grote succes van Lee nooit meekreeg, was het wel zijn moeder, die met volle teugen genoot van de stem en het succes van haar zoon. Zij werd 95 jaar, stierf in 2013 en wist van alle hits en de in de jaren tachtig on-Nederlands groots opgezette Ahoy’-Gala Concerten. 

Het huwelijk van zijn ouders strandde, maar zelf is Lee al 48 jaar zielsgelukkig met zijn vrouw Laura. De twee ontmoetten elkaar begin jaren zeventig toen zij net een scheiding achter de rug had. Met elkaar hebben ze daarna een nieuw leven opgebouwd met 4 kinderen, 11 kleinkinderen en zelfs al 2 achterkleinkinderen.  

,,Ik heb veel respect en liefde voor Laura. Ze is zorgzaam, lief, relativerend en verstandig. Zij voorspelde, toen ik nog in mijn overall, fluitend naar mijn werk fietste, wat ik zou worden als artiest in Nederland. Zonder haar was ik echt nooit zover gekomen. Ze heeft me door dik en dun gemotiveerd en gesteund, altijd. Liefde moet je koesteren, dat is veel belangrijker dan geld of spullen. Kijk, als je geen geld hebt, is dat stressvol. Daarom zeg ik: geld is wel prettig, maar het maakt niet gelukkig.”  

Haven

Een gelukkig man is Lee zeker. Al heel wat jaren woont de Rotterdammer in Scheveningen, maar hij vanuit zijn huis het havengebied de Maasvlakte kan zien. ,,Ik ben havenambassadeur”, vertelt hij. ,,Het zien van de haven doet me altijd goed, want die zit voor altijd in mijn hart.”  

Wat ook voor altijd in zijn hart zit, is zijn liefde voor zingen. Dat werd eens temeer duidelijk met zijn deelname aan De Beste Zangers van Nederland met presentator Jan Smit. Een tot tranen geroerde Lee was er te zien toen Trijntje Oosterhuis zijn liedje The First Time Ever I Saw Your Face zong. En zelf wist hij anderen te raken met onder andere een duet met Davina Michelle. ,,Muziek is gewoon zoiets moois, mijn passie”, zegt Lee. ,,Het opent iets in mij.”  

Als een stoomtrein dendert Lee deze dagen door. Naast zijn 47e album die hij opneemt en eigen optredens wordt ook hard toe gewerkt naar Holland Zingt Kerst in Ahoy’. Daar zingt Lee met onder andere gewaardeerde collega’s als Roel van Velzen, Trijntje Oosterhuis, Xander de Buisonjé en Edsilia Rombley op 21 december de sterren van de hemel. Ook zijn dierbare vriendin en collega Anita Meyer, met wie Lee menig duet zong, ontbreekt er niet.  

,,Daarna is het heerlijk kerst. Voor Laura en mij een paar dagen om fijn samen te zijn met onze kinderen en kleinkinderen. We genieten van elkaar, de gezelligheid en de liefde die ons zoveel waard is. Of ik voor het nieuwe jaar al goede voornemens of wensen heb? Wees verdraagzaam, want we zijn niet allemaal hetzelfde. Gezondheid en geluk voor allemaal. En vooral: wees lief voor mekaar!”

Meer DenD