Jakobsen, Lentink en De Munnik trots op samenwerking Musketiers

Door: DitjesDatjes
23-09-2022

De eerste keer dat Paskal Jakobsen, Bertolf Lentink, Paul de Munnik en Daniël Lohues samenkwamen om te praten over een mogelijke samenwerking, zaten ze na een half uurtje al muziek te maken. Ze doopten zich Musketiers en de officiële samenwerking was een feit. Vrijdag verschijnt het album Musketiers, een plaat die precies is geworden wat ze bij die eerste ontmoeting voor ogen hadden. Zo vertelt de groep aan het ANP.

“Ik had bedacht dat deze mensen samen een plaat moesten maken”, vertelt Jakobsen over het allereerste idee voor Musketiers. “Het moest in ieder geval ‘rootsy’ muziek worden, dus helemaal in de Amerikaanse traditie van songwriting. Maar dan wel Nederlandstalig én ik wilde dat meerstemmigheid de boventoon zou voeren. Met dat idee heb ik de anderen binnen gehengeld”, lacht de frontman van BLØF.

Lentink kreeg in 2017 alweer als eerste een belletje van de bevlogen Zeeuw. “Ja, daar was ik wel door verrast, want we kenden elkaar wel, maar ook weer niet zo heel erg goed”, vertelt de singer-songwriter. “Hij zei: ik wil met jou een Finn Brothers-achtige plaat maken. Daar zei ik natuurlijk meteen ja tegen. Een paar maanden later belde hij weer en bleek dat hij ook Paul en Daniël erbij had gevraagd. Toen dacht ik: dit kan echt alleen maar leuker worden!”

Weg Van Alles

Vanaf het eerste moment was het raak, vertelt De Munnik. “We hebben die eerste avond meteen Weg Van Alles gemaakt, vooral qua harmonieën het ingewikkeldste liedje dat we hebben. De gezamenlijke liefde voor samenzang was meteen merkbaar” zegt De Munnik. “Ik kan me voorstellen dat als die eerste meeting wat stroperig was geweest dat het project dan misschien wel was verwaterd. Dat het zo verliep is echt bijzonder omdat we allemaal gewend zijn om kapitein op eigen schip te zijn”, vult Lentink aan.

Hoewel er op de plaat dus vier musketiers te horen zijn, staan er straks tijdens de theatertour die op 29 september van start gaat slechts drie Musketiers op de podia. Lohues gaat om planningsredenen niet mee. “Maar we hopen dat hij een keer aanhaakt”, zegt De Munnik.

Iedereen in eigen kracht

Het meest trots zijn de mannen op het resultaat. “Iedereen kan echt laten zien wat zijn kracht is, je hoort iedereen op en top spelen”, zegt De Munnik. Lentink deelt die mening. “Ik ben er het meest trots op dat je van tevoren zo’n plan bedenkt en dat het dan ook gelukt is. Want de kans dat dat niet zo was, was echt een stuk groter.” Musketiers is dan ook zeker een blijvertje, zegt Jakobsen. “Dat hoop ik wel. Er zal veel afhangen van agenda’s en andere projecten, maar ik kan me zomaar voorstellen dat we na dit album en de aankomende tournee een jaar niks doen en dan weer eens op clubtour gaan. Ik weet namelijk van ons alle drie dat we willen dat het blijft.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD