De koning van het wit Jan des Bouvrie overleden

Jan des Bouvrie
Door: Jos La Grande
04-10-2020

De meest bekende ontwerper van Dutch woondesign Jan des Bouvrie is overleden.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Des Bouvrie (78) was de koning van het wit, maar iedereen zal hem ook blijven herinneren als de ‘ontdekker’ van de kubusbank.

Niet alleen kent iedereen zijn voorliefde voor witte interieurs, maar ook de witte meubelen die hij ontwierp waren niet weg te denken uit de Nederlandse huiskamers. Ze zijn kenmerkend voor zijn artistieke carrière. In veel villa’s zijn de creaties van Des Bouvrie volop aanwezig.

Des Bouvrie was een vriendelijk mens, een kunstenaar en zakenman pur sang en hij hield van de mooie dingen die het leven leuk maken.

Nouveau Riche

De interieurontwerper boekte veel succes met zijn design. Hij ontwierp voor de Gooise nouveau riche, maar zijn artistieke keuzes drongen ook door in het interieur van de vinexwoning. Des Bouvrie ontwierp van alles, van huizen tot en met kookapparatuur.

Des Bouvrie was niet alleen bekend van zijn eigen tv-programma’s, maar figureerde ook veelvuldig in societyrubrieken, zoals het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf en het tv-programma van Gert-Jan Dröge destijds. Het indertijd dat Des Bouvrie op geen enkel jetsetfeestje ontbrak. Al snel werd er door Dröge een grap over gemaakt: ‘Daar is-ie weer…’

Een van Des Bouvrie’s betere vrienden is voormalig minister Herman Heinsbroek. beiden hadden ook een huis aan de Côte D’Azur.

Het Arsenaal

In Naarden -Vesting verkocht Des Bouvrie zijn werk in Het Arsenaal, een conceptstore voor meubelen en interieur-ideeën. Ook in moeilijke tijden probeerde Des Bouvrie zijn hoofd boven water te houden. ,,Dan moet je juist investeren”, was zijn adagium.

De ouders van Des Bouvrie hadden een meubelzaak in Bussum. Nadat hij de Rietveldacademie had afgerond ging Des Bouvrie zelf aan de slag. De bekende kubusbank kreeg een plek in het Stedelijk Museum.

Meer DenD