Japan kijkt uit naar nieuwe jaartelling

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

TOKIO – Conservatieve leden van de Japanse regeringspartij LDP willen niet dat de naam van de nieuwe jaartelling die begint met het aantreden van keizer Naruhito voor 1 mei 2019 bekend wordt gemaakt. Premier Shenzo Abe is het daar niet mee eens. Hij wil de naam van de ‘gengo’ (tijdperk) ruim voor de troonswisseling onthullen.

De Japanse jaartelling is verbonden aan de regeertijd van de keizer. Op dit moment is het Heisei 30, gerekend vanaf 8 januari 1989. Een dag eerder was met het overlijden van keizer Hirohito een einde gekomen aan het Showa-tijdperk dat in zijn 64ste jaar was. Keizer Akihito koos ‘vrede bereiken’ als het motto voor zijn tijdperk.

Met het aantreden van keizer Naruhito begint dus een nieuw tijdperk. Er moeten nieuwe kalenders komen en computers moeten worden aangepast aan de nieuwe jaartelling, die begint met het jaar 1 van het nieuwe tijdperk. Jaar 2 begint vervolgens gewoon op 1 januari 2020, en zo verder.

Aangezien de troonswisseling plaatsvindt door het aftreden van de keizer en niet door diens overlijden, hoeft dit keer niet gewacht te worden met de bekendmaking van de naam tot de eerste dag van het nieuwe tijdperk vinden premier Abe en zijn regering. De gedachte is om rond 10 april, wanneer de keizer dertig jaar regeert, de naam te onthullen. Ondanks de bezwaren van conservatieven die tegen elke afwijking van de keizerlijke tradities zijn.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck