Jean Kwok ‘niet met eieren bekogeld’ bij verdediging boek in VS

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De Nederlands-Amerikaanse schrijver Jean Kwok heeft dinsdagavond in de Amerikaanse staat Pennsylvania haar boek Bijna Thuis verdedigd. De conservatieve lobbygroep Moms For Liberty wil dat haar roman en zestig andere boeken worden verboden in de schoolbibliotheken van Central Bucks School District omdat er “verwerpelijke” en “seksuele” teksten in zouden staan. Een groep ouders die dit wil tegenhouden, had Kwok benaderd of zij de bijeenkomst van het schoolbestuur wilde bijwonen.

“Ik ben niet met eieren bekogeld, dat vond ik al winst”, vertelt Kwok woensdagmiddag aan het ANP. “Er klonk zelfs applaus na mijn betoog.” De sfeer tijdens de bijeenkomst van het schoolbestuur vond de auteur zeker in het begin “best negatief. Ze waren er absoluut niet blij mee dat er zo veel media op afkwamen. Terwijl dit een onderwerp is waar juist veel aandacht voor moet zijn: het gaat om het uitwissen van stemmen van gemarginaliseerde groepen.”

X-rated films

Het is niet duidelijk wanneer het schoolbestuur het besluit gaat nemen of kenbaar gaat maken. Kwok deelde woensdagmiddag op Twitter delen van haar toespraak voor het schoolbestuur. “Er zit maar één seksuele ontmoeting in het boek en die is totaal niet expliciet”, bepleitte de auteur. “Ik ben een fade to black-schrijver. Ik kan geen X-rated films kijken, ik ben degene die bij een film voor 13 jaar en ouder in de bioscoop al met de handen voor de ogen zit.”

De auteur stelde dat het slecht is om boeken te verbieden. “Boeken brengen je in het hart en hoofd van een ander persoon, en laat je de wereld op een andere manier zien”, aldus Kwok. “Een boek geeft je kennis en ervaringen die je anders nooit zelf had kunnen ervaren.”

London Bookfair

Het deels autobiografische boek Bijna Thuis vertelt over een Chinees meisje dat met haar moeder in de VS probeert een bestaan op te bouwen. Het gaat vooral over de schooljaren van deze Kimberly, een periode waarin zij naast haar studie ook moest werken in de fabriek van haar oom en tante. Armoede en uitbuiting zijn belangrijke thema’s die in het boek aan bod komen. De roman uit 2010 werd goed ontvangen en is in meer dan twintig talen uitgegeven.

Uitgeverij Meulenhoff heeft laten weten “volledig” achter Kwok en haar initiatief te staan. De uitgeverij gaat het toenemende bannen van boeken op scholen ook bespreken op de London Bookfair, die half april plaatsvindt.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.