Jos B. beantwoordt: Hoe komt zijn DNA op de onderbroek van Nicky?

Nicky Verstappen
Door: Lois Kuhfus
29-09-2020

Het is dag twee in het proces van de zaak rondom Nicky Verstappen. Hoofdverdachte Jos Brech staat terecht: hij wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de elfjarige Nicky in 1998. Gisteren zei Brech in een videoverklaring dat hij Nicky vond toen hij al overleden was en niets te maken heeft met zijn overlijden. Vandaag zegt het OM dat er speeksel gevonden is op de onderbroek van Nicky.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

‘Ongeloofwaardig’

B. trapte gisteren af met een videoverklaring van 15 minuten. Hij ontkent betrokken te zijn geweest bij de dood van Nicky Verstappen. Volgens B. vond hij het jongetje bij toeval en heeft hij hem aangeraakt om te controleren of Nicky overleden was.

,,Ik heb gezocht naar ademhaling. Gevoeld of er een hartslag was. Ik heb hem aangeraakt, ook de kleding. Hij was al overleden.”

De familie reageert ontzet op zijn verklaring: ze geloven er geen woord van en noemen B. ongeloofwaardig. Peter R. de Vries, die sprak namens de familie zei het volgende:

,,Hij moest met iets komen. Hij besefte zelf ook wel dat dit een verklaring is die ongeloofwaardig is. Daarom heeft hij twee jaar lang gezwegen. Hij wil op de meest simpele vragen geen antwoord geven.”

LEES OOK:

Verklaring Jos B.: ‘Nicky Verstappen was al dood toen ik hem vond’

Onderbroek

Zijn verhaal klopt ook niet met de bewijzen van het OM. Zij onthullen vandaag dat er DNA-sporen van B. gevonden zijn op de onderbroek van Nicky Verstappen, en dat het hoogstwaarschijnlijk om speekselsporen gaat. De test geven geen honderd procent uitsluitsel, maar het OM is ervan overtuigd dat het om speeksel gaat: ,,Wij durven die conclusie aan.”

Als Jos Brech gevraagd wordt hoe zijn DNA terecht kwam op zijn onderbroek reageert hij nonchalant: ,,Ja, dat is voor mij ook een vraag..”

Journalist Saskia Belleman geeft verslag van het proces via Twitter. Ook deelt zij een 3D-visualisatie van Nicky’s onderbroek, waarop te zien is op welke plekken in en op de onderbroek B.’s DNA gevonden is.

Meer DenD