Jos la Grande: Ommekeer koningschap Willem-Alexander in woonwagen van 89-jarige Annie

Koning Willem-Alexander in paleis op wielen||||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

En weg is opeens de koninklijke kilte. Het enige geldende protocol in de woonwagen van de 89-jarige Annie Gerritsen heet gezelligheid. Als ze op de bank zitten pakt ze de linkerarm van Willem-Alexander, zoals een oma ook haar kleinzoon even liefdevol kan beetpakken.

De koning van Nederland laat daar in Huis ter Heide opeens een heel ander gezicht zien. Hier zit tussen kerststukjes, tafelkleedjes en de gedrapeerde gordijnen niet de vorst van Nederland met de afstandelijkheid van zijn moeder Beatrix, maar een kopie van zijn oma, voormalig koningin Juliana.

Warm en liefdevol

Zo zien we de koning ook het liefst. Warm en liefdevol. Na 10 jaar koningschap en vlak voor de kerstviering, arm in arm met Annie die in haar eigen paleisje op het grootste woonwagenkamp van Nederland domweg gelukkig is. Natuurlijk is ze ook trots dat deze Willem-Alexander haar domein bezoekt, maar ze kan ook heel goed zonder.

Hier tellen geen rangen of standen. Hoeveel geld je hebt, wie je bent of wat je doet. Een huis niet gebouwd van stenen, maar een woonwagen die er van binnen picobello uitziet en waar uiteraard een geschiedenis ligt van vreugde en verdriet is het behaaglijke decor van een monumentale omwenteling in het koningschap.

Draagvlak koningshuis

De populariteit en het draagvlak van het instituut ‘Koninklijk Huis’ wordt van maand tot maand nauwkeurig onderzocht door een paar knappe koppen aan het Hof. De laatste coronajaren, ook door een paar stomme inschattingsfouten, dalen de populariteitscijfers. De demonstranten en lawaaischoppers langs de route van de koets bij de laatste Prinsjesdag deden meer pijn bij de Oranjes dan we beseffen.

Meteen laaide ook de discussie op of we als Nederland ook zonder koningschap kunnen. Die vraag stellen is het directe resultaat van de technocratische invulling door Willem-Alexander en zijn Máxima. Ze gedragen zich als werkmieren, hoe meer bezoeken aan bedrijven, instellingen, organisaties in binnen- en buitenland hoe beter.

Kan WA de harten raken?

Zichtbaarheid is inderdaad onderdeel van het sprookje. Maar is de Koning in staat om gemeend connectie te maken met de Nederlanders. Of hij in de harten kan raken van zijn landgenoten is geen kwestie van het aantal kilometers die je aflegt in de dienstwagen of met het regeringsvliegtuig. Het koninklijk paar straalde de afgelopen tien jaar uit en gedroegen zich er naar of ze de CEO en de CFO van NV Nederland zijn. 

Daar op die bank van Annie zit opeens een andere Willem-Alexander. Zijn donkere kostuum en blauwe stropdas detoneerden weliswaar en in de woonwagen hield hij zijn schoenen ook nog aan. Het koninklijke laagje vernis verdween echter als sneeuw voor de zon toen Annie haar huis openstelde voor Alex van Oranje, die het afgelopen jaar ook veel kopzorgen had. Bijvoorbeeld over de oudste dochter Amalia, die haar studentenleven moest aanpassen door bedreigingen.

Ommekeer

Op Eerste Kerstdag houdt Willem-Alexander voor de tiende keer zijn traditionele kersttoespraak. Laat het bezoek aan Annie een ommekeer zijn. De zakelijke invulling van het koningschap leidt uiteindelijk ook tot vervreemding en verwijdering van het ‘gewone volk’, terwijl het draagvlak onder deze mensen die hun verwarming hebben uitgezet omdat ze de hoogte van de energierekening vrezen, cruciaal en betonnen fundament is onder onze monarchie.

Het bezoek aan Annie Gerritsen kan een werkelijke ommekeer betekenen in het koningschap van Willem-Alexander. Voor een topman van een multinational staan de jaarcijfers centraal. Voor een Vader des Vaderlands zijn dat de mensen. Zoals koningin Juliana ook altijd de mens centraal stelde en warmte en liefde gaf en die ze ook terugkreeg.

Dat is de geweldige levensles van Annie Gerritsen op de bank van haar eigen ‘koninklijk paleis’ op wielen.

Tags

KONING WILLEM-ALEXANDERKONINGSHUISROYALTY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie