Kijkers ergeren zich aan ‘straatnaamsnobs’ in Kopen zonder Kijken

Kijken zonder ergenis
Door: Nikola van Krieken
17-05-2022

Veel van de ruim 1,1 miljoen mensen die naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Kopen zonder Kijken’ keken, ergerden zich aan de uitgebreide wensenlijst van het koppel Vera en Casper. Zelfs op de straatnaam durfde dit koppel een huis af te wijzen.

De aflevering draait om Vera en Casper die op zoek zijn naar een leuke woning in het centrum van Leiden. Met een budget van 375.000 euro leek dit aan het begin van de aflevering al een onrealistisch doel. Makelaar Alex van Keulen en bouwkundige Bob Sikkes zagen namelijk al snel dat de wensen van Vera en Casper niet bepaald realistisch waren. 

Hoge eisen

Minimaal 80 vierkante meter, minimaal drie slaapkamers, een schuurtje of berging, een tuin aan het water of een dakterras: dit is nog maar het topje van de ijsberg wat betreft de eisen van het stel. Als we Twitter moeten geloven was zelfs de straatnaam een reden om een potentieel huis af te wijzen. “Afknappen op een straatnaam is het nieuwe snobisme” twittert een kijker. 

Na 69 dagen stond de makelaar bij Vera en Casper aan de deur om ze uit hun droom te helpen: er moesten keuzes gemaakt worden. Want met de huidige eisen en het relatief lage budget was het vinden van een huis kansloos. “Casper wil ruim buiten de stad, Vera desnoods klein in de stad. Los van het feit dat ze gewoon niet op één lijn zitten is het wensenlijstje ook gewoon te groot voor het budget. Dat wat zij zoeken, en dan met name Vera, is er gewoon niet in Leiden en ook niet in de plaatsen die zij hebben aangegeven”, aldus de makelaar. 

Irritant en onrealistisch

Ook op sociale media ging men los. Twitter staat vol met reacties als “Ik vind ze gewoon irritant en zo niet realistisch” en “wat onverantwoord stel. Vooral Vera komt van andere planeet. Wat een arrogantie.” Het is duidelijk dat de kijkers niet te spreken waren over het stel.

Uiteindelijk verhogen ze hun budget naar vier ton. Maar ook dat blijkt niet genoeg. Met het wensenpakket van Vera en Casper blijkt volgens Alex ‘De zoektocht onmogelijk gebleken’.

Na lang getwijfel besluiten Vera en Casper uiteindelijk toch om hun wensen overboord te gooien qua zoekgebied en woningeisen. Dit resulteert vervolgens in een huis in Hillegom. Vera en Casper moeten in de eerste instantie even slikken als ze het huis zien, maar uiteindelijke zijn ze er toch wel erg blij mee. “Cool”, zei Casper.Vera hield zich wat meer op de vlakte. “Spannend”, kon ze nog net uitbrengen.

Meer DenD