Klap voor Jan Rot maar overal is er steun

Jan Rot
Door: Jos La Grande
01-08-2021

Jan Rot is open over zijn ziekte. Hij gaat de strijd tegen kanker verliezen. Die gaat niet meer weg, was de boodschap van de zanger. Het bericht sloeg zaterdag in als een bom. ,,Hoeveel tijd ik nog heb wordt vanzelf duidelijk”, is de nuchtere conclusie van de 63-jarige taalvirtuoos.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Jan Rot is vader van vier kinderen, Rover, Elvis, Wolf en Maantje Piet en hij is getrouwd met Daan.

In mei werd de zanger nog geopereerd om de tumor uit zijn darmen en maag te halen. Maar nu zijn er dus uitzaaiingen, meldt Rot.

Liefde en rust

Het zijn dramatische berichten van de man die zich juist voorbereidt op een nieuwe theatertoer. ‘Met veel liefde, rust en een beetje galgenhumor de mokerslag voor mijn prachtgezin te leren aanvaarden”, concludeert Rot over de ontstane situatie.

Behalve dat Rot zelf al decennia op de planken staat, maakte hij ook furore als hertaler van zelfs klassieke muziek, zoals de Matthaeus Passion van Bach. Maar ook schreef hij liedjes voor Astrid Nijgh, Karin Bloemen, Bløf en vele anderen. Bescheiden en minder op de voorgrond dan veel van zijn collega’s, maar altijd op zoek naar mooie woorden en zinnen voor liedjes.

Ziek

In mei liet Rot al weten dat hij ziek is. Hij postte toen een foto waarop hij er ernstig vermagerd uitzag. ,,Hallo vrienden, zag er niet voor niets zo mager uit de laatste tijd. Inmiddels zijn we spannende dagen verder en bezig met herstel. Ik ben er nog niet, maar kom er wel. Tot die tijd ff pauze hier.”

Er is grote steun voor Jan Rot, die zijn bekendmaking begon met ‘lieve vrienden’. Die vrienden hebben massaal hun steun betuigd. Van Patty Brard tot ex-politica Corrie van Brenk (50Plus). ,,De Nederlandse taal kent mooie woorden als liefde en geluk. Bij dit bericht past maar een woord en dat is stilte”, schrijft iemand op Twitter over het beroerde nieuws van Jan Rot.

Stel dat het zou kunnen…

Vier jaar geleden werd het lied van Jan Rot ‘Stel dat het zou kunnen’ bekroond met de Annie MG Schmidtprijs voor beste theaterlied 2015. Hij zingt hier over zijn moeder die al lang geleden is overleden.

Meer DenD