Koken met Sharon: risotto van bloemkool

96
Kooktips van Sharon de Miranda. Ditjes en datjes. FOTO: Johannes Dalhuijsen

,,Wist jij dat je van bloemkool risotto kunt maken? Het is natuurlijk geen echte risotto maar wel superlekker en leuk om te maken. In combinatie met de gefrituurde inktvisringen heb je een bijzonder mooi en lekker gerecht. Als je de juiste bereidingstijd aanhoudt van de inktvisringen is het geen elastiek maar juist mals en sappig.  Mijn kinderen zijn dol op hutspot. Stiekem vind ik alleen mijn eigen recept lekker… Waarom? Ik kook de uien nooit mee maar laat deze apart karamelliseren in een klontje roomboter ‘fantastisch’ hutspot als nooit tevoren. Dit recept is vegetarisch, maar hutspot met een goede bal gehakt is ook lekker.” 

Risotto gemaakt van bloemkool! Geserveerd met gefrituurde inktvisringen. 
 

Het boodschappenlijstje: 

1 bloemkool 

100 gr. Parmezaanse kaas 

bosje basilicum 

klontje roomboter 

2 dl. water 

scheutje witte wijn 

1 bouillonblokje 

zwarte peper 

1 rode ui 

olijfolie 

1 kg. pijlinktvissen 

4 eieren 

bloem 

zout  

2 citroenen 

bosje verse peterselie  

 

Bereidingswijze voor 4 personen: 

Snijd de roosjes van de bloemkool af, was ze, maak ze goed droog en maal ze tot korrels in een keukenmachine. Snipper het uitje en fruit deze met wat olijfolie aan. Voeg de bloemkool korrels eraan toe. Blus het af met het water, de witte wijn en verkruimel het bouillonblokje erdoor. Laat dit 5 min op een laag vuurtje bakken. Blijf het goed roeren.  

Verwijder de pan van het vuur. Rasp de Parmezaanse kaas en roer dit erdoor samen met een klontje roomboter en wat gesneden basilicum. Voeg er wat zwarte peper naar smaak aan toe en je risotto gemaakt van bloemkool is klaar.  

Snijd vervolgens de pijlinktvissen in ringen van 1 cm dik. Klop de eieren los en haal de inktvisringen erdoorheen. Dan bestuif je de ringen met bloem. Verhit de frituurpan tot 190 graden en frituur de inktvisringen goudbruin (niet langer bakken dan 2 min. zodat de sappig en mals blijven i.p.v. taai en net elastiek!) laat ze uitdruipen op een bord met keukenpapier. Knijp het sap van 1 citroen erover uit. Hak de peterselie zo fijn mogelijk strooi deze en wat zout naar smaak op (gebruik wat blaadjes peterselie als garnering). 

 


 
Hutspot met gekarameliseerde uitjes, geserveerd gegrilde halloumi kaas en gepofte tomaatjes 

Het boodschappenlijstje: 

700 gr. kruimige aardappelen 

700 gr. winterpeen 

50 gr. roomboter 

1 dl. kookroom 

2 uien 

400 gr. halloumikaas 

200 gr cherrytomaten  

olijfolie  

peper/zout 

 

Bereidingswijze voor 4 personen: 

Schil de aardappelen en de wortels en maak deze met water schoon. Vervolgens snijd je de aardappels door vieren en de wortels in stukken van ongeveer 2 cm. (de wortels kleiner snijden dan de aardappels omdat deze langer nodig hebben om zacht te worden).  

Kook de gesneden wortels en aardappels met wat zout gaar. Snipper de uien en verhit op een laag vuurtje een koekenpan. Smelt de roomboter hierin en voeg de snipperde uien eraan toe, bak de ui op een laag vuurtje zodat het gaat karamelliseren. Als de aardappels en wortels gaar zijn giet je deze af, schenk de room erbij en stamp het tot puree. Roer vervolgens de gekarameliseerde uien erdoor.  

Verhit een grillpan. Snijd de halloumi in plakken van ongeveer 1cm. dik en grill deze 4 min. aan beide kanten zodat er een mooie bruine grillstreepje opstaan. 

Verwarm de oven voor op 200 gr. Prik in de cherrytomaatjes en paar gaatjes en  besprenkel ze met wat olijfolie. Strooi er wat peper en zout naar smaak over en pof ze 10 min. in de voorverwarmde oven.