Koning van een koude kermis thuis

Retour Nederland|Koning terug
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

In een blauw busje werd het koninklijk gezin zaterdagavond voor de deur van paleis Huis ten Bosch in Den Haag afgezet. De Griekse herfstvakantie was nog nooit eerder zo kort: na 26 uur kwam de koninklijke familie van een koude kermis thuis!

De koninklijke vlag hing al in top toen het gezelschap aankwam. Op de foto van het busje is duidelijk te zien dat twee inzittenden een mondkapje dragen. Koning Willem-Alexander, in een donker jasje en een geblokt overhemd gekleed, daarentegen niet.

Met wat voor gevoel kom je thuis? Gedwongen door de situatie, waarbij heel Nederland zich schrap zet en dag in dag uit er meldingen komen van recordbesmettingen.

Oproep Rutte

GA NIET NAAR HET BUITENLAND, ZOEK DE RANDEN VAN DE REGELS NIET OP!

Zo klonk het aan het begin van de week uit de mond van premier Rutte. De herfstvakantie stond prominent in de agenda van de Oranjes. Griekenland is geel gebied. Dus er was letterlijk geen vuiltje aan de lucht. Het valt nog te bezien of Rutte op maandag 12 oktober tijdens zijn wekelijkse bezoekje aan het paleis wel de juiste vragen heeft gesteld. ,,Majesteit, is het verstandig om juist nu op vakantie te gaan?’

De Koning ziet zijn vakantie als een ‘privé-kwestie’. Daar heeft de politiek en de media al helemaal niets mee te maken, vindt de Koning. Desalniettemin hebben Máxima en Willem-Alexander het sentiment bij het Nederlandse volk volledig verkeerd ingeschat.

Met de staart tussen de benen zijn de Oranjes zaterdagmiddag met een helikopter naar het vliegveld Athene gevlogen. Daar stond het KLM-toestel te wachten. Een goedkopere lijnvlucht, terug naar Nederland. Het regeringsvliegtuig op Schiphol-Oost bleef aan de grond.

Grote spanning

Wat heeft de Koning dan niet goed aangevoeld? De samenleving staat momenteel onder grote spanning vanwege corona. De toekomst is ongewis voor werknemers en voor veel bedrijven. Maar ook de dreiging om besmet te worden, zet het dagelijkse leven onder immense druk. De noodkreet van Rutte is ten paleize niet goed begrepen.

Premier Rutte zal zich moeten verantwoorden voor zijn handelen. Heeft hij de Koning nu wel of niet gewaarschuwd voor de emoties in de Nederlandse samenleving? Zo ja, heeft de Koning toen alsnog besloten om te gaan. Als Rutte het heeft laten gebeuren, zonder een opmerking te maken, dan is de man die afgelopen week zijn 10-jarig jubileum als minister-president vierde, wel heel erg naïef geweest.

Mysterie Balkenende

De relatie tussen Nederlandse premiers en het staatshoofd is wel vaker op de proef gesteld. Zo moest premier Kok omzichtig manoeuvreren rond het huwelijk van Willem-Alexander en de Argentijne Máxima Zorreguieta in verband met het dubieuze verleden van haar vader Jorge.

LEES OOK: Rutte wist van de vakantietrip, maar greep niet in.

CDA-premier Jan-Peter Balkenende hield zijn poot stijf in de kwestie Mabel/Friso. Mogelijk heeft hij ook een beslissende rol gespeeld in het afblazen van de bouw van een zomerhuis in Mozambique, wat door de ‘Alexander’ bijna al in gang was gezet.

Opmerkelijk is het dat vrijwel alle oud premiers ministers van Staat zijn geworden. Bij de laatste benoemingsronde werd Balkenende echter overgeslagen. Veel minder prominente ex-politici, onder wie oud Justitie-minister Winnie Sorgdrager (1994-1998), kregen de eretitel wel in hun schoot geworpen. Niemand weet of er vanuit koninklijke kringen een blokkade is opgeworpen tegen de voordracht van Balkenende.

Retour Nederland

Rutte zal aanstaande maandag waarschijnlijk de schriftelijke vragen uit de Tweede Kamer over ‘Retour Nederland’ beantwoorden. Hij zal op eieren moeten lopen. De telefoontjes met vice-premier Hugo de Jonge, die vrijdag bij de persconferentie met zijn mond vol tanden stond, zullen ook bepaald niet vrolijk van aard zijn geweest.

Retour Nederland betekent voor de Koning groot gezichtsverlies. Uitgerekend het koninklijke echtpaar had een uitgekiende agenda met betrekking tot Covid. Met veel passie staken ze alle werkers in de zorg een hart onder de riem.

De 5% hogere vergoeding voor de Koning, de aanstaande uitkering aan kroonprinses Amalia en de aankoop van een snelle sloep van €2 miljoen kan het draagvlak onder het koningschap sneller laten smelten dan het ijs op de Noordpool.

Een gewaarschuwd man telt voor twee.

Koning terug
De auto van koning Willem-Alexander komt aan bij paleis Huis ten Bosch.
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochters zijn weer in het land, nadat ze hun vakantie in Griekenland afbraken.
ANP PHIL NIJHUIS

Tags

GRIEKENLANDHUIS TEN BOSCHKONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMARETOUR NEDERLANDSCHIPHOL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck