Koning Willem-Alexander opent ‘Zeesluis IJmuiden’

Door: Kees van der Made
13-01-2022

Nederland had een échte ‘Irma Sluis’ of ‘Sluizenmoeder’ kunnen hebben. Maar het mocht niet zo zijn, het is ‘Zeesluis IJmuiden’ geworden en die wordt eind van deze maand geopend door de koning.

‘Zeesluis IJmuiden’ wordt op 26 januari aanstaande geopend. Niemand minder dan Koning Willem-Alexander mag de honneurs waarnemen. In het voorjaar van 2020 werd voor de naamgeving van de sluis een campagne gestart. Daaruit kwamen ludieke namen zoals ‘De Irma Sluis’, ‘Sluisje McSluisface’ en ‘De Sluizenmoeder’. Een naamgevingscommissie van de gemeente Velsen maakte een selectie van mogelijke namen, een jury bestaande uit nabije buren maakte een top vijf en het college van Burgemeester en Wethouders maakte een uiteindelijke beslissing.

Grootste ter wereld

‘Zeesluis IJmuiden’ vervangt de Noordersluis die al sinds 1929 bestaat. De sluis is vijfhonderd meter lang, zeventig meter breed en achttien meter diep. Het betreft de grootste zeesluis ter wereld. Afgelopen augustus was de bouw van de sluis afgerond. De Koning spreekt na de opening met betrokkenen bij de bouw, omwonenden en het havenbedrijfsleven. De opening heeft plaats zonder publiek, dit in verband met de coronamaatregelen. Tijdens de opening is wel een online programma te volgen.

Meer DenD