Koning Willem-Alexander vergeet Elfstedentocht-winnaars te onderscheiden

Lintje elfstdentochtwinnaars Henk Angenent en Evert van Benthem.|Henk Angenent Elfstedentocht
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Met veel gevoel voor nostalgie werd afgelopen week de laatste Elfstedentocht van 25 jaar geleden herdacht. Maar wat blijkt, de winnaar van toen in 1997 Henk Angenent maar ook de tweevoudig winnaar van de edities in 1985 en 1986 Evert van Benthem zijn nooit koninklijk onderscheiden.

Het was de huidige paardenfokker Angenent die een kwart eeuw geleden als eerste over de streep kwam tijdens de laatste magische editie. Tot in zelfs België was er aandacht voor dit historische moment van een kwart eeuw geleden. De NOS zond de herhaling uit van de Tocht der Tochten. De heroische strijd van de Friese schaatstocht spreekt enorm tot de verbeelding. Het is nationaal erfgoed. Er komt zelfs een musical De Tocht in Leeuwarden.

WA van Buuren

Het was notabene koning Willem-Alexander die als ‘WA van Buuren’ in 1986 de schaatstocht langs de elf Friese steden volbracht. Iedereen herinnert zich nog de aankomst op de Bonkevaart, waar de trotse ouders koningin Beatrix en prins Claus de verkleumde prins stonden op te wachten.

Maar een koninklijke onderscheiding voor de winnaars van de drie laatste edities; Ho maar!

Heeft er dan niemand aan gedacht om de lintjes aan te vragen bij het Kapittel dat hierover gaat? Of is er iets misgegaan in de procedure? Heeft de Koning zelf zich dan niet verdiept in de betekenis van de Elfstedentochtwinnaars voior de sport? En de schaatsbond dan, de KNSB, wat heeft die gedaan?

Ook de winnaar van de Elfstedentocht uit 1963 Reinier Paping moest maar liefst 40 jaar (!) wachten op zijn koninklijke onderscheiding. Vorig jaar op 20 december stierf schaatsheld Paping op 90-jarige leeftijd. Ander voorbeeld: Klasina Seinstra, de eerste vrouw die in 1997 over de streep kwam, kreeg netzoals de anderen ook geen koninklijke onderscheiding.

Verbaasd

Angenent is zelf ook verbaasd dat hij nog geen ridderorde heeft ontvangen. In een interview voor de website Historiën spreek hij vrijelijk over deze merkwaardige situatie. Evert van Benthem, verhuisd naar Canada, blijkt ook zonder koninklijke onderscheiding door het leven te gaan.

Angenent in het interview over het lintje: ‘Nee, die heb ik niet gehad. Evert van Benthem heeft hem als oud-winnaar ook nooit gekregen. Ik heb ook geen oeuvre-prijs van de KNSB ontvangen. Misschien krijg ik die koninklijke onderscheiding wel als mijn overwinning 20 of 25 jaar geleden is. Wellicht dat er dan iemand wakker wordt.’

Op de vraag of Angenent het jammer vindt:

Angenent: ‘Nee, ik maal er niet om. Ik heb verschillende andere eerbewijzen ontvangen in mijn leven. Ik ben o.a. ereburger van Alphen aan de Rijn en Woubrugge. Daarnaast heb ik ook de Medaille d’Honeur gekregen van de Tour de France organisatie. Dat was een mooi gebaar. Het is een grote prijs.’

Peiling

[poll id=”53″]

Tags

ELFSTEDENTOCHTFRIESLANDWILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck