Koning zet zich af tegen fantasten over Prinsjesdag

Koning Willem-Alexander: Handen af van Prinsjesdag.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Koning Willem-Alexander verzet zich tegen tal van wilde plannen van ambtenaren van de gemeente Den Haag en de Eerste Kamer, die van Prinsjesdag een soort tweede koningsdag willen maken. De derde Dinsdag van september zou naast de koetsentocht en de troonrede ook een Dag van Oranje moeten worden met de openstelling van paleizen en foodtrucks langs de route.

Koning Willem-Alexander heeft de mensen aangehoord en vindt het eigenlijk maar niets. ,,Ik heb allerlei wilde plannen gelezen die ik niet herkende uit het ene gesprek dat daarover hebben gehad. Daar is een behoorlijk sausje fantasie overheen gegaan”, aldus de Koning.

Prinsjesdag nieuwe stijl is vooral gebaseerd op wensdenken, terwijl de vorst er maar heel winig in ziet. Het koninklijk gezin zou zich op Derde Dinsdag niet alleen op het balkon van het werkpaleis aan het Noordeinde moeten gaan zwaaien, maar zich ook tussen het publiek moeten bewegen. Willem-Alexander vindt het eigenlijk maar niets, want niet de boodschap van de regering krijgt aandacht maar het optreden van de Oranjes.

Willem-Alexander: ,,Prinsjesdag is stilstaan bij de opening van het parlementaire jaar en het uitspreken van de troonrede namens de regering. Dat is staatsrechtelijk een belangrijk moment. De Eerste Kamer is primair verantwoordelijk voor de inhoud van Prinsjesdag. Zij gaan nadenken of ze er iets meer omheen kunnen doen.”

Tags

DEN HAAGEERSTE KAMERKONING WILLEM-ALEXANDERPRINSJESDAGTROONREDE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck