Koning ziet ze vliegen in nieuwe insectenfabriek

Koning Willem-Alexander deinst niet terug van een paar insecten. Dat bewees hij gisteren toen hij bij de opening van een nieuwe insectenkwekerij met zijn hand door een bak larven ging. Geboeid luisterde hij naar de uitleg over de larven van de black soldier fly, die een duurzame grondstof vormen voor diervoeder.

Duurzaam

De nieuwe fabriek van Protix staat in Bergen op Zoom en is 15.000 vierkante meter groot. Volgens het bedrijf zelf is er geen grotere insectenkwekerij ter wereld. De miljoenen larven leven op plantaardige voedselresten, waarvan een deel niet geschikt is om aan andere dieren te geven. Daardoor is het kweken van de larven erg duurzaam. Op dit moment worden vetten en eiwitten uit de larven verwerkt in diervoeder voor varkens en vissen, maar ook worden larven gevoerd aan kippen. Niet-duurzame voedselbronnen, zoals vismeel en soja, worden door de larven vervangen.

De Koning werd vergezeld door minister Carola van Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij hield tijdens de opening van de fabriek een toespraak waarin zij vertelde waarom insecten een onderdeel zijn van de toekomst van het voedselsysteem.

Initiatieven

De laatste maanden bezoekt koning Willem-Alexander veel groene en duurzame initiatieven en bedrijven. Zo ging hij in april op bezoek bij twee initiatieven die gericht zijn op duurzame warmte, en eind deze maand opent de Koning een groene waterstofinstallatie in Veendam.