Koningin Máxima verrast met historisch diadeem

Máxima
Door: DitjesDatjes
23-05-2018

Door te verschijnen met een diadeem dat al bijna vijftig jaar niet meer in het openbaar was gespot, zorgde Koningin Máxima zorgde bij het aantreden voor banket ter gelegenheid van het staatsbezoek aan Luxemburg voor grote sensatie.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De koningin droeg het zogenaamde Stuart Diadeem dat voor het laatst in 1971 door koningin Juliana werd gedragen. Daarna bleef het altijd in de kast. Er gingen zelfs geruchten dat het schitterende juweel niet meer bestond.

Juwelenschat

Sinds Máxima als koningin de toegang heeft tot de juwelenschat van de Oranjes blaast ze met regelmaat in onbruik geraakte juwelen nieuw leven in.

Met het Stuart Diadeem bouwt Máxima de spanning op. De belangrijkste diamant van het diadeem ontbrak namelijk nog op het stuk: blauwgroene diamant van bijna veertig karaat, die al ruim driehonderd jaar in het bezit van de Oranjes is.”

Het is de oudste diamant en meest waardevolle diamant uit de collectie van het koninklijk huis. De steen werd ooit aangekocht door stadhouder Willem III, die ook koning van Engeland was. Hij schonk de diamant aan zijn vrouw Mary Stuart, naar wie de diamant ook is vernoemd.

Deze diamant heeft een geschatte waarde van miljoenen euro’s.

 

Máxima
Foto Frank van Beek/ Hollandse Hoogte

Meer DenD